Мађарска до сада примила близу 900.000 избеглица из Украјине

Будимпешта – Протеклог викенда у Мађарску је ушло око 8.600 украјинских избеглица, нешто више од половине из самог источног суседства, а приближно 4.000 преко Румуније, саопштила Државна полицијска капетанија (ОРФК). Тиме се, од почетка рата 24. фебруара ове године,  укупан број невољника из Украјине, где живи око 150.000 припадника мађарске мањине, претежно у суседном Поткарпатљу, попео на 890.000. Смештени су у прихватне центре Црвеног крста и других хуманитарних организација, добар број код рођака и пријатеља, а неки су отишли даље у западне земље.

Мађарска влада чини све да им живот учини лакшим, али и даље не жели да на било који начин учествује у руско-украјинском рату, упорно истичући да она са њим нема ништа. Премијер Виктор Орбан понавља да су санкције Европске уније према Москви контрапродуктивне, да више штете чланицама него Кремљу, а због одржавања контаката са Владимиром Путином, односно шефа дипломатије Петера Сијарта са руским колегом Сергејом Лавровом, везаним пре свега за увоз нафте и гаса, трпи оштре критике Брисела.

Украјинске избеглице у Мађарској (Фото: Мађар хирлап)

Мађарска је одбила да оружјем помогне Украјини, противи се да преко њене територије прођу војни конвоји из западних држава, а није спремна ни да обучава украјинске војнике и официре. Хуманитарна помоћ, међутим, није изостала.

Према речима државног секретара за мањинска и верска питања Миклоша Шолтеса, који је уједно и председник Националног савета за коодинацију хуманитарне помоћи (НХКТ), те донације некој другој земљи су веће него икада у последње три деценије.  

„До сада смо у Украјину послали 3.100 тона хране и других артикала у укупној вредности од 7,2 милијарде форинти, а у самој Мађарској смо помоћ доделили за више од 460.000 придошлица“, изјавио је Шолтес у недељу у Будимпешти приликом испраћаја воза са хуманирном помоћи Украјини, у којој су се налазиле и кесе крвне плазме Мађарског црвеног крста.

У тој хуманиратној акцији активно учествује још пет организација и установа: Реформаторска добротворна служба, мађарски огранак Малтешке службе, Екуменски каритативци, Католичка хуманитарна организације и Баптистичка црква.  

За Варош РТВ пише Срђан Басић