Мађарска ојачава ограду на граници према Србији

Мађарска влада је донела одлуку да ојача жичану ограду према Србији, на појединим деловима да подигне нову, како би спречила све масовнији покушај преласка илегалних миграната.

„Иза ограде убацићемо такозване лабудове вратове, а испред њих још једну жичану препреку, која би требало да онемогући избеглице да поставе мердевине и тако пређу границу“, изјавио је током посете граничном прелазу Реске државни секретар у Министарству унутрашњих послова Бенце Ретвари.

Према његовим речима мигранти су све агресивнији, истовремено на више места секу жицу, а неретко и каменицама засипају мађарске граничаре.

„Ове године до сада је спречен улазак више од 235.000 илегалаца, што је двоструко више него лане, а поређења ради 2020. их је било 46.000. Током 2022. године је ухваћено око 2.600 кријумчара људи и против њих се води судски поступак. Судски поступци и њухово држање у затворима мађарску државу годишње кошта више од три милијарде форинти“, додао је високи функционер.

мигранти границаМађарски граничари задржавају мигранте (Фото: Мађар немзет)

Мађарска је према званичним подацима од 2015. године, када је мигрантски талас почео, у заштиту границе према јужним суседима утрошила 650 милијарди форинти, укључујући подизање високе жичане ограде (према Србији 175 километара, а нешто мање ка Румунији и Хрватској) и трошкове људства и опреме. Европска унија је покрила непуних два одсто тог износа, а влада у Будимпешти тражи надокнаду бар половине улагања у одбрану, како се истиче, целе Шенгенске зоне.

„Решавање изазова изазваних мигрантском кризом и даље је један од приоритета мађарске владе, а ми смо међу првима рекли оно што мисле милиони Европљана, а то је да нам не требају илегални досељеници, посебна гета и забрањене зоне у градовима, као ни паралелна друштва која би променила етнички састав становништва“, изјавила је на истом скупу портпаролка владе Александра Сенткираљи.

Она је указала и да нежељени гости – превасходно из Авганистана, Индије, Ирака, Либије, Марока, Пакистана, Сенегала, Сирије, Сомалије, Судана, Туниса и са Косова – негативно утичу и на  безбедност и повећавају стопу криминала.

„Ограда не да дели, већ осигурава јединство хришћанске Европе, а наш циљ је да Мађарска постане највезбеднија чланица Уније“, закључила је портпаролка владе.

За Варош РТВ пише Срђан Басић