Мађарска складишта за српски гас током наредне зиме

Београд – Србија ће имати довољно природног гаса и током наредне зиме, за коју се каже да би могла да буде најгора и најнеизвеснија у протеклих седам деценија. То је суштина уговора који су данас у Београду потписали генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић и представници мађарске комапаније МВМЦеЕнерџиЗр (MVM CEEnergy Zr), у присуству српском министра финансија Синише Малог и мађарског министра спољне трговине и дипломатије Петера Сијарта, јавља Танјуг.

Петер Сијарто, Александар Вучић

Тиме је стављен параф на оно што су се двојица министара договорила 25. маја у Будимпешти, а то је да Србија, која нема довољно капацитета у Банатском Двору, може већ сада да купи веће количине гаса и 500 милиона кубних метара пребаци у мађарска складишта.  Одатле ће имати право да повуче у октобру по три милиона, двоструко више у наредна три месеца, а потом поново по три милиона кубика дневно.

Са Сијартом је данас разговарао и председник Србије Александар Вучић, који је том приликом истакао потребу за још тешњом сарадњом двеју земаља у енергетици и изградњи инфраструктуре.

„Посебно смо разматрали питања транзитних капацитета, односно снабдевања гасом, као и конкретним корацима у циљу њихове реализације. Констатовали смо да несмезтани транзит енергената представља још један доказ изузетне, одговорне и пријатељске сарадње Србије и Мађарске“, рекао је Вучић, наводи се у саопштењу Канцеларије за сарадњу с медијима председника Републике.

За Варош РТВ пише Срђан Басић