Мађарска влада прогласила ванредно стање због рата у Украјини

Будимпешта, 24. мај 2022.- Мађарска влада прогласила је данас ванредно стање због рата у Украјини, које ће од поноћи ступити на снагу, саопштио је премијер Виктор Орбан.

Орбан је у снимку, који је објавио на Фејсбуку неколико сати након што је парламент усвојио амандман на Устав, којим се сукоб, рат или хуманитарна катастрофа у суседној земљи одређују као разлози за доношење такве мере, Орбан је рекао да рат у Украјини представља опасност за Мађарску, физичку безбедност њених грађана, залихе енергије и финансијску безбедност породица и економије, преноси МТИ.

Виктор Орбан (Фото: Скриншот Фејсбук)

Он је нагласио да је Влада, која је данас положила заклетву, одмах почела с радом и истакао да још нико не види крај рата у Украјини.

„Свет је на ивици економске кризе. Мађарска мора да се клони овог рата и да заштити финансијску безбедност породица“, рекао је Орбан.

Он је додао да Влада, како би то учинила, мора да буде у могућности да доноси одлуке и реагује брзо.

„Ванредно стање, слично оном које је уведено током пандемије, омогућиће влади да брзо реагује и да користи све методе на располагању како би заштитила Мађарску и Мађаре“, навео је Орбан.

Претходно је данас мађарски парламент усвојио 10. амандман на Устав, којим се омогућава Влади да прогласи ванредно стање у случају оружаног сукоба, рата или хуманитарне катастрофе у суседној земљи. За амандман је гласало 136 посланика, док је 36 било против.

Према изменама Устава, специјални правни поредак може се увести у случају ратног стања, ванредне ситуације или постојања опасности.

Стање опасности може бити проглашено „ако се догоде ратни акти“.

Оружани сукоб укључује све оружане сукобе, укључујући грађански рат, док хуманитарна катастрофа подразумева сваку ситуацију која проистиче из рата или оружаног сукоба, или ако постоји било какав други разлог, као што су природне катастрофе због којих је велики број људи у тешкој ситуацији.

Према образложењу предлога закона, посебан правни поредак може се искључиво увести ако развој догађаја у суседној земљи озбиљно утиче на Мађарску у хуманитарном или економском смислу, или ако постоји реална могућност да се то догоди.

РТВ