Mађарска за што ефикаснију заштиту мањина

Будимпешта, 12. октобар 2021. – Мађарска за залаже за што стриктнију заштиту националних мањина у Европи, јер те аутохтоне заједнице  чине седам одсто укупног становништва, истакнуто је на конференцији за новинаре у Будимпешти, одржаној након међународног скупа под називом „Добра пракса у одбрани националних мањина“ (A nemzeti kisebbségvédelem jó gyakorlatai), преноси агенција МТИ.

Мађарска влада одавно инсистира да се у Европској унији уведу доследнији, делом и обавезујући прописи о заштити мањина које ту вековима живе, а повод за ово треће саветовање на ту тему је чињеница да Мађарска од маја ове године председава Министарском комисијом Европског савета. Фото: Саветовање у Министарсву спољне трговине и дипломатије (МТИ)

„Током шестомесечног мандата на тој функцији залагаћемо се да још бољи положај мањинских заједница, јер је то и један од приоритета мађарске спољне политике“, истакао је на отварању скупа у згради Министарства спољне трговине и дипломатије државни секретар за безбедносну политику у том ресору Петер Стараи (a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára Sztáray Péter).

Високи функционер је подсетио да је након Првог светског рата Мађарска остала без две трећине некадашње територије и да је више милиона Мађара доспело ван граница матичне државе.

„Наша је одговорност да се према могућностима бринемо о њима и да им, уз сарадњу са суседним земљама, помажемо на разне начине, укључујући и активности у међународним форума, посебно у оквиру Европског савета“, додао је Стараи.

Према његовим речима поштовање права националних мањина није само ствар појединачних држава, већ целе Европе, јер се поред специфичних решења морају пронаћи и заједнички оквири.

„Погрешно би било сматрати да се положај мањина тиче само Мађарске или Јужног Тирола, јер оне живе у свим европским земљама. Постоје различите врсте аутонимуја и оне не искљујучују једна другу, већ могу паралелно да постоје. Оне су важне јер повећавају друштвену стабилности и олакшавају живот мањинама“, изјавила је Каталин Сили, некадашња председница мађарског парламента (2002-2009), актуелна повереница премијера Виктора Орбана за питања аутономије.

Сам председник мађарске владе је више пута истицао да оно што она жели сународницима у окружењу то пружа и мањинама у самој Мађарској. Званично је у Мађарској признато 13 националних мањина, а према последњем попису из 2011. за неку од тих заједница изјаснило је око 640.000 људи или 6,5 одсто  становништва. Сматра се, међутим, да их има бар 10 процената, јер велики број, посебно Рома, није желео да истакне стварну националну припадност.

За ВАРОШ РТВ пише Срђан Басић