Манастир Грабовац – пројекција документарног филма

Село Грабовац са свега 200 становника налази се у југозападном делу Мађарске, у жупанији Толна. Познато је по истоименом српском православном манастиру саграђеном у 16. веку.
Грабовачки манастир Светих арханђела Михајла и Гаврила основали су српски калуђери из манастира Драговића у Далмацији, који су у време турске опсаде 1585. године пребегли у ове крајеве данашње Мађарске. Грабовац је и данас ходочано место Срба у Мађарској у којем се сваке године по Петровдану окупе верници из целе државе, оближњих крајева Хрватске па чак и из Србије.

Документарни филм о манастиру Грабовац је први у низу серијала Бисери Епархије будимске који се реализује са благословом Епископа будимског Лукијана.

У 36 минута документарног филма приказано је богато културно историјско благо Грабовачке светиње као једног од два жива српска манастира на подручју данашње Мађарске.
Филм је двојезичан српско-мађарски. Након пројекције филма у Галерији Круг биће отворена изложба икона коју чије радови настали на овогодишњој иконописачкој радионици у Будимпешти.
Изложбу отварају академски уметници Весна Станисављевић и Милан Ђурић.

28. септембар у 19 часова у Текелијануму

1053 Будимпешта, улица Вереш Палне 17-19