Мартон Нађ: Следи опоравак мађарске привреде

Будимпешта- После тешког периода кризе мађарска привреда ће у 2024. години кренути напред и забежити пораст од око четири одсто, уз смањење инфлације и стабилизацију буџетских ставки – проценио је министар националне привреде Мартон Нађ (Nagy Márton).

Према његовим речима разлози за оптимизам се, пре свега, виде у смањењу пораста цена. У октобру је инфлација, на годишњем нивоу, износила 7,9, а у децембру је пала на шест процената, колико ће, највероватније, изностити и ове године, додао је министар у интервјуу листу „Демократа“.

„Задатак ће нам бити да поново обезбедимо привредни раст. Краткорочна стратегија је оживљавање инвестиција и потрошње, а битна ствар ће у том контексту бити подстицање домаћих улагања. Циљ владе је да одржава инвестиције изнад 25 процената бруто-националног производа“, додао је Нађ.

Мартон Нађ (Фото: Мађар хирлап)

Један од предуслова привредног опоравка ће бити, како је истакао, стабилизација увоза енергената, односно снижавање цене гаса и струје, што ће се постићи променом пореске политике и еколошким олакшицама.

„На дуже стазе планирамо повећавање конкурентности, а један од предуслова су енергентска независност земље и веће учешће обновљиве, такозване зелене енергије по прихватљивим ценама. Потребно је, затим, повећати запосленост, решити отворена питања у области радних односа. У запошљавању ће приоритет имати држављани Мађарске, а само тамо где ће се појављивати дефицити примаћемо стране раднике и то по строгим критеријумима“, додао је министар.

Конкурентност ће се подизати и новим инфраструктурним пројектима, ширењем путне мреже и модернизацијом железничког и речног саобраћаја, али и развојем високе технологије, који укључује и оснивање предузећа у сарадњи са факултетима и истраживачким установама.  

„Требало би да и Европска унија, како то чине Кина и Сједињене Америчке Државе, повећава своју конкурентност чак и на рачун буџетског дефицита. Ако се други такмиче са буџетским мањком од 7-8 одсто и стопроцентним државним дугом, зашто не бисмо и ми то учинили“, закључио је Нађ.

За Варош РТВ Срђан Басић