На данашњи дан

Политика

1929. – Реализован је први радио-пренос фудбалске утакмице на овим просторима. У питању је био меч између Београдског спортског клуба и ФК Југославије. Догодило се то само три године након преноса финала фудбалског купа Енглеске, када се најпопуларнија игра на свету премијерно винула у етар. 

Био је то апсолутни тријумф девете радио-станице основане у Европи, која је с радом почела истог дана када и Радио Беч и само шест месеци после првог оглашавања Радио Париза. Програм Радио Београда чуо се у читавој Краљевини, па су изливи одушевљења власника „Теслине кутије” запљускивали редакцију данима након успешно реализованог преноса.

Идеја је потекла је од легендарног спортског уредника „Политике” Боривоја Боре Јовановића (1897–1980), јединог нашег новинара који је 1930. извештавао из Монтевидеа, с првог Светског првенства у фудбалу.

Коментаторска позиција је била на трибини, а спроводним каблом је повезана с појачивачем смештеним у кућици чувара стадиона. Техничари су инсталирали микрофон високе осетљивости, што је слушаоцима омогућило да чују гласове коментатор, али и аплаузе, звиждуке и ерупције радости навијача. Тог дана лила је киша, али публику од око 3 000 навијача ништа није спречило да дође на Топчидерско брдо, где се одигравала утакмица. БСК је однео убедљиву победу с резултатом 7:1. На месту игралишта БСК, поникао је стадион Партизана, а месту где је играла Југославија направљен је стадион Црвене звезде. Тако се наставило вечито београдско ривалство.

Фотографија: Први радио-пренос учешћа репрезентације 1932; Fo­todo­ku­men­ta­ci­ja FS