Награда за народности КУД-у Опанке

Будимпешта – Поводом Дана народности, који се сваке године обележава у децембру, заслужним појединцима и организацијама додељује се државно признање „Награда за народности“. Високо јавно признање 2023. године примило је 11 појединаца и 3 организације, а међу награђенима је КУД Опанке из Помаза. Награду је преузела Аница Шошић Крунић, уметнички руководилац овог српског фолклорног друштва које је ове године обележило четири деценије рада на очувању и неговању српске фолклорне уметности.
„Награда за народности“ додељује се особама, удружењима и народносним самоуправама за истакнут рад у области народносног друштвеног живота, образовања, културе, вере, науке, медија и самосталних економских активности.
Награде су лауреатима 14. децембра 2023. године у Бугарском дому културе у име премијера Мађарске Виктора Орбана уручили вицепремијер Жолт Шемијен и државни секретар за верска и народносна питања Мишлош Шолтес.
Програму су присуствовали чланови КУД Опанке Данијела Крунић Ђерђ и Зорица Рафајловић као и гости Александар Лончаревић, отправник послова Амбасаде Србије у Будимпешти, Љубомир Алексов. српски представник у Парламенту Мађарске и Милан Ђурић, потпредседник Самоуправе Срба у Мађарској.

Награда за народности КУД-у Опанке, Варош РТВ