Недужно страдање 700.000 људи у Јасеновцу не сме бити заборављено

Доња Градина – Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас обраћајући се на обележавању Дана сећања на жртве злочина – геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини, да страдање 700.000 људи никада не сме бити заборављено и да се на том месту тишина може осетити и опипати. 

„Извините ако је икада био минут секунд, дан или година да вас се нисмо сетили и да вам се нисмо поклонили. Овде је 700.000 страдало на најсвирепији начин од стране НДХ, хрватског народа тог времена и њиховог усташког покрета“, рекао је Додик.

„Данас смо обједињени зато што припадамо једном народу. Једнога дана ћемо бити и једна држава и нико нас неће спречити у томе. Оно што није учињено у Првом светском рату учињено је у Другом. Срби су највећи страдалници не само прошлог века него и прошлог сукоба приликом распада бивше Југославије“, поручио је Додик.

Злочин у Сребреници се не може изједначити са Јасеновцем

Додик је оценио и да се злочин у Сребреници не може изједначити са Јасеновцем, и додао да представици западних држава неће да кажу да је у Јасеновцу почињен геноцид. Навео је да Србима не могу прикачити етикету геноцидног народа и указао да српски народ има право на слободу.

„Прошли век је био век страдања Срба, а овај је век, век, њиховог уједињавања“, рекао је Додик Ова тишина, каже Додик, говори доста о поштовању и показује да смо народ окупљен око идентитета, права и слободе.

Он је поручио да морамо да живимо сложно, али очигледно је да не можемо заједно, нико није задовољан Босном и Херцеговином, поручио је он.

„Нека живи српски народ и вечно памћење на све страдале Србе“, поручио је Додик.

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Доњој Градини да је наша дужност да будемо траг и путоказ жртвама злочина Независне Државе Хрватске (НДХ) како њихово име никада не би било заборављено.

„За оне који су нестали без трага ми смо једини траг“, рекао је Вучић током обраћања у Доњој Градини на Дан сећања на жртве усташких злочина у логору Јасеновац и НДХ.

Он је рекао да је тешко говорити о ономе што се збивало у Јасеновцу и подсетио да су у Јасеновцу људи убијани без пописа имена.

„Будимо своји, будимо само Срби и увек јединствени и једни другима од помоћи. Важно је да сачувамо свој народ, али и да знамо шта је наше. И зато ћемо ми да се држимо права, онога чега се на Западу и данас не држе. На овим просторима смо готово усамљени, сви остали би желели или да трајно узму нешто наше, или да се ми не питамо ни за шта. Наш одговор је поштовање, мир, али и одлучност. Србија ће увек помагати свој народ у Републици Српској. Нека живи Република Српска, нека живи Србија и да никада не заборавимо највеће жртве нашег народа у мученичком Јасеновцу“, поручио је председник Вучић.

Извор: РТВ