Немири на Косову: коришћени сузавац и шок-бомбе, а тзв. Косовска полиција користила је и бојеву муницију

Звечан – У понедељак, 29. маја 2023. године снаге КФОР-а су у послеподневним часовима разбиле ненасилан скуп грађана који су били окупљени испред општине Звечан. Коришћени су сузавац и шок-бомбе, а тзв. косовска полиција користила је бојеву муницију.

Повређено 52 грађана српске националности, међу којима су 3 грађана теже рањена, док је 1 грађанин је био животно угрожен пошто је рањен у леђа из калашњикова од стране косовске полиције. Повређен 41 припадник КФОР-а, од којиј је 19 мађарског контигента.

Узроци настанка последње кризе на Косову и Метохији су почели одржавањем нелегитимних избора 23. априла 2023. године у 4 општине где живи већински српски народ. До ескалације долази након што су на изборима у наведеним општинама изабрани градоначелници из редова албанских политичких партија, без икаквог учешћа српских партија. Са свега 3 посто излазности и уз константан притисак Аљбина Куртија, премијера тзв. самопроглашених институција у Приштини.

Аљбин Курти је дао налог новоизабраним председницима општина да заузму своја нова радна места, упркос изјавама западних земаља да то не чине.

Ситуација се погоршала након што су специјалне јединице тзв. Косова дошле на север КиМ што је у супротоности са свим досадашњим споразумима и заједно са КФОР-ом стали испред зграда општина где је мирно демонстрирао српски народ.