Нови конкурс за Србе у окружењу и дијаспори

Београд, 22. јул 2021.- Влада Србије је расписала нови конкурс за пројекте сународника у региону и дијаспори, који доприносе очувању културе, нациоиналног и верског идентитета и језика српске заједнице у тим срединама. Први пут се он појављује у дигиталној форми, чиме се знатно олакшава, поједностављује и убрзава читава процедура.

Онлајн пријављивање је недавно у Матици српској у Новом Саду, на годишњем скупу Конференције српских организација земаља региона, а најавио директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, а сада то и званично потврдио.

„До сада је један Србин из нашег региона, из наше дијаспоре из Аустралије или Канаде морао да попуни све формуларе, да нам све то пошаље поштом, да ми онда њему одговоримо такође поштом, да он  потпише тај уговор и све то је трајало по неколико месеци. Један од првих задатака који сам себи дао када сам постао директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону је био тај да у потпуности дигитализујемо тај процес и после шест месеци интезивног рада са својим сарадницима у томе смо успели“, рекао је Гујон у изјави за РТС.

На располагању је, као и ранијих година, 100 милиона динара, а конкурс је отворен од данас и трајаће закључно са 6. августом.

Управа ће, како је наговестио Гујон, обновити позив српској дијаспори да се још више укључи у привредне токове матичне државе, али не само из патриотских, већ и економских разлога. Према његовим речима пословна клима у Србији је знатно боља него ранијих година, а да би се привукли наши бизнисмени из света ускоро ће бити организовани пословни форуми у, за почетак, три државе: Немачкој, Швајцарској и Аустрији.

Млади француски хуманитарац, рођен у Греноблу 1985, одавно помаже Србима у јужној покрајини. Због активног рада његове организације „Солидарност за Косово и Метохију“ проштинске власти му дуже од две године не дозвољавају улазак на ту територију. Упркос томе поменута организација је овог лета, у сарадњи са Рашко-призренском епархијом и јавним кухињама, уложила 133.000 евра за четири пројекта у области пољопривреде.

Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору