Нови негативни рекорд форинте

Ове недеље је  премашена „психолошка граница“ од 400 форинти за један евро, а према оцени владе то је последица инфлације и рецесије у целом свету изазваним ратом у Украјини.

У понедељак по подне евро је вредео 402,9 форинти, што је за 33 форинте или осам одсто више него на почетку руске инвазије. Курс је данас нешто повољнији (398,53), али стручњаци предвиђају да ће се негативни тренд наставити све док не престану ратна дејства у источном суседству.

У истом периоду чешка круна је ослабила за само пола процента, а пољски злоти за 1,5 одсто, што указује да суноврат форинте добрим делом има домаће корене.

Фото: илустрација

Према писању „Непсаве“ главни приблем лежи у томе што се мађарска влада налази у сталном конфликту са Бриселом, који је због тога заврнуо низ финансијских славина ка Будимпешти. Мађарска, тако, још није добила новац из фонда за обнову привреде посустале због пандемије коронавируса, а мирују и средства из буџета ЕУ намењена чланицама у 2021. години. Због тога је мађарска влада, како би смањила дефицит, прошле недеље била принуђена да мимо плана изда девизне обвезнице, али интересовање није велико, наводи независни дневник.  

Истовремено расту и цене, пре свега хране, а судећи по извештају Централног статистичког завода инфлација је у мају, у поређењу са истим месецом лане, износила 10,7 одсто.

„Све док се Мађарска налази у оваквим условима не може се очекивати заокрет, поготово не трајно јачање форинте. Док рат траје остаће неизвесност у снабдевању енергената, а влада у Будимпешти би требало и да постигне споразум са Европском комисијом по неколико питања“, изјавио је аналитичар Рајфајзен банке Золтан Терек.

За минстра привредног развоја Мартона Нађа слабљење форинте је изазвао страх од инфлације и рецесије на глобалном плану.

„Они који не штите породице, не решавају социјалне изазове, морају да рачунају да ће у садашњој крајње неизвесној привредној ситуацији доћи до политичке нестабилности“, додао је министар у једном разговору с новинарима, преноси портал Ориго.

Према његовом мишљењу једини прави излаз из кризе, а тиме и раст вредности форинте, јесте престанак рата у Украјини.

За Варош РТВ пише Срђан Басић