Oдликовања на Преображење у Сентандреји – Александру Вучићу председнику Србије и Епископу будимском Лукијану

Сентандреја – Председник Републике Србије Александар Вучић ( на почетку дводневне посете Мађарској, најпре је посетио седиште Епархије будимске у Сентандреји.

Тим поводом у Преображенској цркви Епископ будимски Лукијан одликовао је председника Србије и уручио му Орден Епархије будимске првог реда , за посебне заслуге и старање за ту епархију и СПЦ у целини као и за подршку очувању националног идентитета српског народа у Мађарској, како је наведено у образложењу.

Фото: Епархија будимска (Иван Јакшић)

Говорећи да је почаствован, Вучић је рекао да је „бескрајно захвалан“ што је једини председник Србије који је раније одликован Орденом Светог Саве, највишим одликовањем СПЦ.

Председник Вучић је обећао је да ће се та сарадња са Србима у Мађарској наставити и да је следећи пројекат за који ће се заложити враћање задужбине Ангелинеум у власништво Епархије будимске.

Оценио је и да Србија и Мађарска и Срби и Мађари „никада нису били овако блиски“ као данас.

Фото: Епархија будимска (Иван Јакшић)

Орденом Републике Српске на ленти одликован је и Епископ будимски Лукијан за изузетне заслуге које му је уручио председник Републике Српске Милорад Додик.

Вечерњем богослужењу је присуствовала Жељка Цвијановић, српски члан Председништава БиХ , свештенство и монаштво, амбасадори Србије и БиХ у Будимпешти, Иван Тодоров и Биљана Гутић Бјелица, Игор Рус потпредседник ССМ, директорка српске школе “Никола Тесла” др Јованка Ластић и верни народ. На светој литургији присуствовао је Љубомир Алексов, српски представник у Парламенту Мађарске.

Фото: Епархија будимска (Иван Јакшић)

Културни програм наког вечерњег богослужења увеличали су КУД Табан и хор Свети Стефан Дечански из Новог Сада.