Орбан: Заједничка будућност уједињује Мађарску и Србију

Будимпешта – Председник мађарске владе Виктор Орбан је изјавио да Србија увек може да рачуна на Мађарску, а да две државе спаја заједничка будућност.

„Уколико Европски савет укључи Бриселски и Охридски споразум у преговарачки оквир, а Србија се томе противи, Београд увек може да рачуна на Мађарску“, истакао је Орбан у интервјуу датом Танјугу.

Према његовим речима то је „компликовано питање“, као што је и „сложено питање“ тренутна ситуација на Косову и Метохији, о кој не би желео да суди.

„Приметио сам последњих година да ви Срби стално доживљавате провокације. Можете добро да реагујете, или нисте свесни провокације, али је она стална полазна тачка. Имамо мањине у многим земљама и знамо како већина може да провоцира мањину. Образац, дакле, знамо и зато подржавамо српску мањину која тамо живи, а ја сам спреман да учиним све што могу“, додао је мађарски премијер и поручио да би Београд требало и даље да инсистира на поштовању међународног права.

Виктор Орбан (Фото: Танјуг)

Говорећи о односима Мађарске и Србије Орбан је подсетио да су две земље кроз историју имале другачији положај, јер су Срби припадници великог океана словенских народа, док Мађари нису у тој скупини, нити у немачком језичком подручју, па их није лако разумети.

„ Ми смо странци у извесном смислу, сматрамо себе острвом на језичком и културном плану, мада смо копнена земља. Ради се о хришчанској, западно-хришћанској, католичкој заједници, с веома јединственом националном композицијом и традицијом. Зато нам није било лако да успоставимо везе са суседима, па је полазна тачка увек била компликована“, указао је мађарски лидер.

Према Орбановим речима историја је показала да узајамна непријатељства нису користила ни једној земљи, као што је и плодна сарадња била корисна за обе, што је добра лекција. Разумевање историје и посматрање ширег контекста усмереног ка будућности су, како је рекао, довела до помирења два народа.

„То се догодило пре једне деценије када је претходни српски председник направио гестове према Мађарској. Прихватили смо их и веома их ценимо. А онда је дошао нови председник и сада веома интензивно настављамо сарадњу: Срби не могу да буду успешни без Мађара и обрнуто, што је јасна мотивација пријатељских веза“, нагласио је Орбан, додајући да  су обе земље „јаког националног идентитета“ и да заједнички лакше могу да одговоре изазовима модерног доба.

За Варош РТВ Срђан Басић