Орлови крсташи у Банату

Кикинда – Орлови крсташи (Aquila heliaca) годинама уназад незаобилазна су тема у медијима, што због чињенице да је то птица која краси грб Србије и представља национални симбол, као и због тога што је замало ишчезла са нашег неба. Недавно, 2016. било је познато само једно гнездо крсташа чија будућност је била у потпуности препуштена судбини. Те године Друштво за заштиту и проучавање птица Србије започиње рад на међународном пројекту PannonEagle LIFE. Заједно са партнерима из још 4 европске државе, чланови и сарадници Друштва последњих 6 година предано раде на активној заштити крсташа, пре свега кроз отклањање и ублажавање људских фактора који узрокују страдање ових птица.

Даноноћно чување тада јединог гнезда омогућило је успешно гнежђење и преживљавање младунаца. Обиласци терена, сарадња са ловцима, пољопривредницима и разним институцијама допринели су да се на подручју северног Баната значајно умање тровања дивљих животиња, посебно птица, чиме су крсташи добили више шанси за опстанак.

Прекретница се догодила у пролеће 2020. када су два нова орловска пара почела да се гнезде на северу Баната. Уз додатне напоре на очувању станишта, постављању безбедних гнезда, спречавању узнемиравања, тровања и убијања птица, у зиму и пролеће 2022. у средњем Банату још два пара крсташа направила су гнезда, чиме је популација нарасла на 5 парова. Два средњебанатска пара нису имала успех ове године: један је прекинуо гнежђење због непознатих разлога, а други пар је напустио полог од два јаја услед честог узнемиравања пољопривредним машинама.

Сарадници Друштва за заштиту и проучавање птица Србије од почетка марта дежурали су на терену у настојању да очувају мир неопходан за успешно излегање и излетање младунаца крсташа. Ове импозантне птице, иначе, захтевају специфичне услове за успешно извођење потомства, попут високог, чврстог дрвећа на којима праве масивна гнезда, довољне количине доступног плена, као и одсуство загађења и узнемиравања. Важно је напоменути да је у данашњем пејзажу Војводине врло тешко пронаћи просторе у којима ће орлови имати све неопходне услове за размножавање.

Извор: ДЗППС (Клајди Дуро)

Велики труд у заштити крсташа ове године допринео је да се излегне 5 младунаца. Међутим, крајем јуна олујно невреме у Банату срушило је једно гнездо. Крхка грана канадске тополе попустила је под налетом снажног ветра, а приликом пада један од два младунца је настрадао. Друга птица у том гнезду спасена је брзом реакцијом сарадника Друштва, ловочувара Раденка Цвејанова из Српског Крстура, који већ годинама будно мотри и брине о орловима. Уз подршку чувара заштићеног подручја „Пашњаци велике дропље” и Покрајинског завода за заштиту природе, наше колеге су збринуле преосталог младунца и омогућили да у импровизованом гнезду родитељи наставе да га хране.

Од прошле године кретања 2 млада крсташа, Миме и Михајла, прате се уз помоћ савремене сателитске технологије. Орлови добијају и металне и пластичне орнитолошке прстенове како би се знало њихово порекло и старост. Праћења орлова служе да се забележе кретања, понашања и станишта која посећују како би им се омогућила ефикасна заштита на терену. У случају повреда или страдања птица, сателитски одашиљачи помажу да се брзо реагује и птице збрину или да се ураде неопходни увиђаји.

Ове године акцију обележавања крсташа Друштво за заштиту и проучавање птица Србије спровело је уз помоћ Департман за биологију и екологију ПМФ-а у Новом Саду, Ловачког удружења „Српски Крстур“, Ловачког удружења „Перјаница“ из Мокрина, Научно-истраживачког друштва студената биологије и екологије „Јосиф Панчић” и Мађарског друштва за заштиту птица и природе (MME – BirdLife Hungary). Угостили смо и студенте из партнерских организација из Албаније (Albanian Ornithological Society) и Црне Горе (Центар за заштиту и проучавање птица Црне Горе) који су имали прилике да се упознају са процедурама и техникама обележавања дивљих птица.

У част ловочувара који је спасао орлића код Банатског Аранђелова, тај младунац по њему је назван Раденко. Други обележени крсташ, млада женка из гнезда код Мокрина, названа је Иванка. И Раденко и Иванка претходних дана излетели су из гнезда, а тренутно се задржавају у непосредној околини свог дома у непрегледним равницама северног Баната. Ускоро ће их родитељи присилити да самостално лове и обезбеђују оброке. Прва година живота доноси највеће изазове за младе орлове; шансе за преживљавање значајно им умањују недостатак хране, тровања, упуцавања и страдања на далеководима.

Обележавање крсташа током 2022. године омогућено је реализацијом пројекта „Birds Without Borders – Phase II“ подржаног од стране Фонда за западни Балкан (Western Balkans Fund – WBF) и Европске Уније кроз програм у оквиру позива за подношење предлога регионалних пројеката „Подршка промоцији регионалних активности цивилног друштва на Западном Балкану“, као и кроз пројекат „PannonEagle LIFE“ који се спроводи уз финансијску подршку LIFE програма Европске уније.

РТВ