Отворен Сајам књига у Београду

Београд – Међународни сајам књига у Београду свечано су вечерас отворили француски књижевник Матијас Енар и српски писац и издавач Владислав Бајац. 

Енар, добитник Гонкурове награде за роман „Бусола“ 2015. године, поручио је да је данас, како јавља Танјуг да у временима у којима пођекују прасак бомби и јауци жртава, у којима осећамо да се наше наде руше у рату, у свеприсутности разарања, утешно открити да наше речи и даље могу да прелазе границе.

Манифестација се одвија под слоганом Живеле књиге – Vive les livres, а Француска је овогодишња земља почасни гост Сајма књига, а на свом штанду током сајма имаће око 50 различитих дешавања. На свом штанду одржаваће свакодневне догађаје за децу, ученике и студенте, док ће на Школски дан обележити 80. година од изласка књиге „Мали принц“ Антоана де Сент Егзиперија, а исти дан стиже и аутор манга стрипа „Радиант“ Тони Валенте.

Извор: Београдски сајам

На Сајму књига који траје до 29. октобра учествоваће више од 400 директних и скоро исто толико индиректних излагача из земље и иностранства.

Координаторка пројекта Љиљана Шошкић је казала да на 66. Сајму књига посетиоце у Халама 1, 2 и 4 очекује око 500 програма, да ће четвртак бити традиционални Школски дан, као и да ће тада бити додељене сајамске награде најбољим издавачима.

Председник одбора Сајма књига, академик Душан Ковачевић је навео да је за њега сајам једна од најзначајнијих културних манифестација, истакавши да око „200.000 људи долазе у овим тешким временима да купе или погледају најновије наслове“.

Оценивши да Француска као земља почасни гост доводи своју репрезентативну селекцију писаца, познатих у свету, Ковачевић је додао и да је „интересовање за 66. Сајам изузетно“.

На жалост ни ове године српска заједница у Мађарској нема свој званичан штанд са издањима, како је то био случај ранијих година, пре почетка пандемије изазване вирусом корона.