Отворен Сајам књига у Будимпешти

 

У Будимпешти је 19. априла свечано отворен 25 по реду Међународни сајам књига на којем је Србија земља почасни чост. Овај празник књиге отворили су Гергеј Прехле, геерални директор Музеја књижевности “Петефи” и Владан Вукосављевић, министар културе и информисања у Влади Србије. Он је у свом обраћању изразио задовољство што је Србија почасни гост овогодишљег будимпештанског сајма књига и подсетио на значајне личности из српске културе и науке које су везане за Мађарску. Послушајте шта је за ову прилику рекао министар Вукосављевић.

https://www.youtube.com/watch?v=EDBTxGzuo00
 

 

Током наредна четири дана посетиоци будимпештанског сајма моћи ће да се сусретну са разним међународним и домаћим издањима, као и ауторима појединих књига и преводиоцима, а на штанду Србије поред појединих аутора редставиће се и Матица српска са својим издањима, а поред тога своја остварења ће представити и писаци и преводиоци Ласло Блашковић, Драган Великић, Драган Хамовић,Марко Чудић и други а од српских писаца из Мађарске то ће бити поједина издања Радионице Венцловић Српског културног и документационог центра у Мађарској. Првог дана сајма на штанду Србије представио се књижевник Милован Данојлић.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=yWqzM9JnAIE

 

 

Приликом свечаног отварања овог празника писане речи наступила је популарна уметница и интерпретаторка етно музике Биљана Крстић, која је позната и мађарској културној сцени.

 

https://www.youtube.com/watch?v=RtJ6okABGvg

 

А за крај послушајте изјаву председника Матице српске која је иначе и организовала програм којим се на овом сајму представила Србија.

 

https://www.youtube.com/watch?v=fhaBQzIDl9A&feature=youtu.be