Поезијом за мир

Беч – Аустријско-српско културно друштво „Вилхелмина Мина Караџић“ организовало је Сусрет писаца у Бечу, под називом „Поезијом за мир“, а специјални гости били су чланови Удружења писаца „Седмица“ из Франкфурта на Мајни, као и песници који живе и стварају у Бечу.

Програм је отворио Лука Марковић, председник Заједнице српских клубова, истичући да му је част и задовољство, што смо имали прилику да угостимо представнике Удружења писаца „Седмица“ из Франкфурта, подсећајући писутне на многобројне одржане манифестације у протекле две године, које су допринеле бољем разумевању наше Заједнице са Аустријанцима, али и очувању наше српске културе у расејању. Ана Николајевић, чланица председништва АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“ је поздравила присутне и позвала их да се придруже и узму учешће и у будућим пројектима и активностима које Друштво предузима, а у циљу очувања нашег српског језика и кулуре и националног идентитета. Проф. Светлана Матић, председница АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“, на чију је иницијативу и одржана ова културна манифестација, у свом поздравном говору је подвукла, да живимо у тешким и неизвесним временима по читав свет и да треба да се одупремо настојањима да се политика меша и подрива темеље светске културне баштине, као што је избацивање руских композитора и класика из школског програма, попут Чајковског, Достојевског, Толстоја и његовог капиталног дела „Рат и мир“, рушење култних споменика културе, који су носиоци колективног сећања на прохујало време.

„Због тога ћемо данас, ако се слажете, послати један апел и поруку мира, свим људима добре воље, да превазиђу све поделе и врате се традиционалним културним вредностима, које представљају темеље светске цивилизације. Поделе и политичку острашћеност, превазилазићемо нашом континуираном борбом за победу добра над злом, уз поруке мира и толеранције“, поручила је Матићева.

Светлана Матић са гостима из Франкфурта на Мајни члановима Удружења писаца Седмица

Монографију 25 година Удружења писаца „Седмица“, која је објављена на српском и немачком, представио је Љубиша Симић, председник, говорећи да се у њој налази историјат Друштва, учесници на свим тадиционалним Мајским и Октобарским сусретима дијаспоре, Ршум школа, сарадња са књижевним клубовима и удружењима и добијене награде и признања. Главни циљеви „Седмице“ су, по његовим речима, очување матерњег језика, литературе и културног наслеђа за млађе генерације у дијаспори и јачање српско-немачке културне размене. Удружење је књижевна заједница Удружења књижевника Србије – УКС, основано 1995. године, са седиштем у Франкфурту на Мајни.Захвалио се Светлани Матић на позиву и подвукао да би такву културну посленицу, која на прави начин представља српски језик и културу и у расејању, а са којом „Седмица“ сарађује више од једну деценију, пожелело да има свако удружење. Љубиша Симић је искористио ову посету да Светлани Матић, која је оснивач Друштва и Библиотеке „Мина Караџић“, поклони 100 наслова књига, што је у публици поздрављено громким аплаузом. Захваљујући се на поклону, проф. Матић је Симићу уручила Захвалницу за донацију књига. Љубиша Симић се представио и као врло успешан и познати песник за децу и одрасле, говорећи своје песме. „Тамо амо“, „Маратон“ и „Лесковачка роштиљијада“, која је изазвала смех и одушевљење.

С.Матић са члановима Удружења писаца Седмица код бисте Вука Караџића у Бечу

Поред Симића, својим песмама су се представили: Злата Икановић, секретар. проф. Татјана Милановић, чланица, Костадинка Коца Ђорђевска Стојановић, једна од снивача „Седмице“, која је Светланину „Десанку у песми“, превела на македонски језик, па су заједно рецитовале, свака на свом матерњем језику. Замолила је присутне, да у својим могућностима, подрже рад и настојање проф. Светлане Матић, која је, како је нагласила,“ оличење патриотизма и велики борац за промовисање правих српских културних вредности, на овим просторима, а и шире у Европи“.

Светлана Матић и Лена Крстић

Лена Крстић, ученица четвртог разреда, која похађа наставу матерњег језика у једној бечкој основној школи, а предавач јој је проф. Светлана Матић, прочитала је три песмице из књиге „Игра“, коју је објавила њена професорка, а Лена је рецитовала песме „Пролеће“, „Добродошлица првацима“ и Зима“, уз одушевљење чланова породице, који су је пажљиво слушали и бодрили на њеном првом, али успешном, јавном наступу.Посебну пажњу је изазвала песма „Само да рата не буде“ ауторке Славице Клеин, председнице удружења Златна реч-српска круна“. На овој, врло посећеној књижевној вечери су наступили: Мирел Томаш, председница „Бечких поета“, Невена Џаја“, оснивач позоришне групе „Оаза“, Радомир Милошевић, Малина Марина Јанковић, секретар удружења „Фокус“, Катарина Стевић Титовић и Зорица Витомиров, којима је у име АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“, Ана Николајевић уручила захвалнице.Светлана Матић је надахнуто рецитовала своје песме „Србија је моја земља“, „Мајка“ и „Мина у песми“. На овој књижевној вечери су, између осталих, присуствовали Бојана Шећеров, прва саветница при мисији ОЕБС-а у Бечу и Јован Трифковић, координатор за дијаспору и информације о дијаспори, уз родитеље и децу, која су уживала у интерпретацији дечјих песама.Посетиоци су имали прилику да у просторијама Заједнице, погледају изложбу о Душану Радовићу „Био једном један лаф“, која ће се од 14. до 22. јуна 2022. године, моћи видети и у просторијама Конзулата Републике Србије у Бечу.Књижевно вече је обиловало добрим расположењем, богато припремљеним послужењем, које су приредили домаћини и заједничким фотографисањем.Гости из Франкфурта на Мајни су, уз пратњу Славице Клеин и Светлане Матић, обишли знаменитости града Беча, између осталих, Вуков споменик, спомен-плочу Мини Караџић, Српски православни храм „Свети Сава“, Руски споменик, Hundertwasser Haus и дворац Шенбрун. Договорен је поновни књижевни сусрет на Октобарским сусретима писаца дијаспоре и Сајму књига у Франкфурту на Мајни.

Светлана Матић