„Политико“: Споразум у Бриселу је победа Виктора Орбана

Није све готово, Мађарска још увек не може да располаже са замрзнутим новцем из буџета Европске уније, али најновији дођађаји у Бриселу се повољно одвијају по владу у Будимпешти, а утицајни (америчко-немачки) лист „Политико“ (Politico) недвосмислено указује на победу Виктора Орбана.

И сам мађарски премијер је на друштвеним мрежама изразио задовољство што су „маске пале“, алудирајући на хапшење оних који су били међу најгласнијим критичарима Мађарске због наводне корупције.

„Овај самит Уније ће остати упамћен по хапшењу левичарске потпредседнице Европског парламента због оптужбе да је примала мито. Време је да се исуши бриселска каљуга и истрага доведе до краја“, додао је Орбан поводом стављања у притвор Еве Каили и још троје европарламентараца након вишемесечне акције полиције и заплене 750.000 евра сумњивог порекла.

Општу блокаду финансијских трансакција унутар ЕУ оконачала је, на самити у среду, влада Пољске одлуком да одустане од вета на додатни порез који би оптеретио велике мултинационалне компаније. Тиме је оворен пут за доделу 18 милијарди евра помоћи Украјини и исплату транши да реализацију планова привредног опоравка држава чланица после епидемије корона вируса, која дотиче и Мађарску, чији економски програм је оцењен као један од најбољих.

Европска комисија (ЕК) је пре неколико месеци замрзла 7,5 милијарди евра намењених Мађарској, а сада је та свота ублажена на 6,3 милијарде. Исплата ће тећи сукцесивно како буду били испуњавани критеријуми, вероватно, како процењују у влади, до краја априла или маја идуће године. Мађарска се, наиме, још у јуну обавезала да ће реализовати програм од 17 тачака у области владавине права, пре свега у борби против корупције, а председница ЕК Урсула фон дер Лајен је недавно додала још 10 услова.

Виктор Орбан у Бриселу (Фото: ЕУ медиа)

Министар регионалног развоја Тибор Наврачич је изјавио да је мађарска влада испунила све своје обавезе и изразио наду да ће до 31. децембра са ЕК бити потписан оперативни програм о даљем финансирању мађарских пројеката.

У међувремену је званична Будимпешта обавестила надлежне у Бриселу да је до 25. новембра замрзла руску имовину у Мађарској вредну око 870 милиона евра (350 милијарди форинти), као потврду усаглашености са спољном политиком ЕУ према Москви због агресије на Украјину.

За Варош РТВ пише Срђан Басић