Посета Српском Ковину

Српски Ковин – Секретар Епархије будимске протосинђел Варнава Кнежевић, са благословом Њ.П. Епископа будимског Лукијана, састао се данас у манастиру Успења Пресвете Богородице у Српском Ковину са Пирошком Фодор, стручњаком за рестаурацију икона и других музејских експоната.

Средства за овај посао на пољу рестаурације и конзервације српског културног и историјског блага обезбеђена су посредством Самоуправе Срба у Мађарској и залагањем српског посланика у мађарском Парламенту Љубомира Алексова.

На овај начин се подстиче рад локалних стручњака с обзиром да је госпођа Фодор из Српског Ковина, а иначе је доказани стручњак у овој области са којом је Музеј Епархије будимске договорио сарадњу по питању рестаурације више експоната Ризнице манастира Српског Ковина.

Варнава Кнежевић, Пирошка Фодор (Фото: Епархија будимска)

Такође, договорене су програмске активности током летњег периода по питању презентације експоната који су тренутно у процесу рестаурације а било је речи и о стручној помоћи Пирошке Фодор приликом предстојећих активности које Музеј Епархије будимске планира у сарадњи са Философским факултетом (Историја уметности) Универзитета у Београду. Активности у вези са летњим програмима који се планирају у манастиру Српском Ковину поверене су ђакону Стефану Милисавићу.

Стефан Милисавић, Пирошка Фодор, Варнава Кнежевић (Фото: Епархија будимска)