Представљена реплика круне цара Душана

Београд – Историјски музеј Србије покренуо је пројекат израде реплика круна из преднемањићког, немањићког и понемањићког периода, у оквиру којег је филиграниста Горан Ристовић Покимица из Краљева направио реплику круне цара Душана на основу изгледа круне на фресци тог српског владара у Манастиру Лесново. Круна ће бити део сталне поставке Историјског музеја Србије заједно са другим крунама српских средњовековних владара и владарки, које су већ израђене, попут круне краљице Јелене Анжујске Анђео и круне царице Јелене, или које ће тек бити направљене, а то су круна краља Милутина, круна краља Твртка I Котроманића, круна деспота Стефана Лазаревића.

Реплика круне цара Душана (Фото: Горан Ристовић Покимица)

Изради реплике круне цара Душана претходиле су двогодишње консултације аутора са тимом стручњака који су предводили историчарка проф. др Смиља Душанић и историчар уметности проф. др Драган Војводић па је одлучено да се реплика круне цара Душана изради на основу изгледа круне на његовој фресци из Манастира Леснова, задужбине деспота Јована Оливера, из 14. века.

Реплика круне цара Душана је ауторски рад филиграна Горана Ристовића уз теоретско вођење поменутог стручног тима.

Цар Стефан Душан, Манастир Лесново ( Фото: Википедија))

Израда је био сложен и захтеван посао који је трајао шест месеци, а аутор је користио чак 13 техника приликом њене израде: ваљање, исецање, ковање, тордирање, гранулација, ручна гравура, филигран, нитовање, лотовање, полирање, позлата, обрада камена и фасовање. У питању је искључиво ручни рад.

Реплика круне цара Душана је тешка 1694,81 грам, има 14 узгајаних рубина, 14 узгајаних сафира, 16 дугуљастих рубина, 16 лапис лазулија, 12 аметиста и 304 слатководна бисера.

Видео: https://www.instagram.com/p/Cjf1-kEKPyg/