Промоција књиге у „Српском венцу“

У Културном и медијском друштву д.о.о. „Српски венац“ ове недеље промовисана је књига Ане Атанасковић под насловом „Моја љубав Никола Тесла“ .Андреа Шупут Марковић лектор на Факултету за српски језик Универзитета Елте у Будимпешти је у улози модератора говорећи о роману који је објављен у београдској Лагуни, рекла да је књига веома инспиративна и да је подељена у пет целина, коју чине: ваздух, земља, ватра, вода и етар, кога је ауторка додала, јер је , Никола Тесла према њеним речима у њега веровао.

Ана Атанасковић је истакла да је књигу посветила свом покојном оцу Станимиру Атанасковићу, захваљујући коме је стекла прва сазнања о Николи Тесли као научнику у часопису „Галаксија“ и имала прилику да чита о женама које су га волеле. Међу њима је била и Кетрин Мекмехон Џонсон, супруга Роберта Андервуда Џонсона, Теслиног оданог пријатеља.

Читајући књигу сазнајемо да је Тесла био део део аристократског друштва у Америци у то време, да се дружио са познатим личностима из света науке, културе, политике, да је био увек дотеран, прави кицош, па је као такав остављао позитиван утисак на све оне који су се са њим сусретали, супротно ономе како су га представљали – рекла је на промоцији Андеја Шупут.Књига је једна врста дневника проткана истиним догађајима и пишчевим фикцијама, а настала је као резултат истраживања у Србији и Америци.Међу публиком коју су углавном чинили ученици и професори Српске гимназије Никола Тесла у Будимпешти била је и Марија Вречер, трећи секретар Амбасаде Србије у Будимпешти.