Сијарто: Избори у Србији су били важни и за Мађаре

Будимпешта, 05. април 2022.- Мађарски министар спољне трговине и дипломатије Петер Сијарто је изјавио да су председнички и парламентарни избори у Србији били важни и за Мађаре у обе државе, али и за наставак веома добрих односа двеју земаља.

„Гласање у Србији није било важно само за становнике те државе, већ и за нас Мађаре, и то из два разлога: с једне стране због будућности војвођанских Мађара, а са друге да се учврсти историјско пријатељство између два народа, на којем смо протеклих година веома много радили“, истакао је министар на својој Фејсбук страници.

Према његовим речима изборни резултати у обе земље су гаранција да ће се тај тренд наставити, што је добро и за Србе и за Мађаре са обе стране границе.

„Није само Фидес остарио историјску победу, већ је то учинио и Александар Вучић, велики пријатељ Мађара, који је у изборном процесу имао и свесрдну подршку Савеза војвођанских Мађара“, закључио је Сијарто и додао да у добром расположењу честитке разменио са шефом српске дипломатије Николом Селаковићем.

Фото: Маргрета Томо

Неочекивано висока победа Фидеса и (сателитских) домохришћана постала је тема у домаћим и светским медијима, а већина аналитичара сматра да је премијер Виктор Орбан у финишу извукао „украјинску карту“, успевши да убеди велики број бирача да садашња влада чува мир и стабилност, док би лево-либерална коалиција наводно увукла Мађарску у „туђи рат“.

Док владајуће странке славе и припремају се за нову расподелу „колача“, на опозицији је завладала тишина, уз неверицу у оно што се заиста догодило. Савез шест странака се овог пута, за разлику од прошлих локалних избора у Будимпешти и низу других већих градова, није показао као добитна комбинација, а Демократска коалиција, Јобик и ЛМП за то директно криве заједничког кандидата за премијера Петера Марки-Заја због пасивности и неубедљивости.

Фидес је у новом сазиву освојио 135 посланичких места, за два више него пре четири године, вероватно ће имати подршку и седам колега из крајње десничарског Покрета наша домовина, док је опозицији остало 56 од досадашњих 65 мандата. Међу њима    напредовали су само Декоратска коалиција и Моментум, а велики губитници су Мађарска социјалистичка партија и Јобик.

Резултати гласања још нису коначни, јер у року од 72 сата могу да се уложе приговори, а онда Државна изборна комисија и евентуално суд имају још по три дана да одлуче од понављању избора на појединим местима. Нови парламент би требало да се формира најкасније за 30 дана од изборног дана, односно до 3. маја, а на конститутивној седници ће председница Мађарске Каталин Новак предложити мандатара. То ће, по пети пут укупно, а четврти пут узастопно, несумњиво бити Виктор Орбан.

За Варош РТВ пише Срђан Басић