Средњовековна тврђава Звечан

Иако у рушевинама, српска средњовековна тврђава Звечан подигнута пре више од хиљаду година изнад ушћа Ситнице у Ибар и данас је охрабрење и светионик путницима који долазе у Косовску Митровицу.

Средњовековни Звечан је још у Југославији формално заштићен као споменик културе од изузетног значаја, али до данас није довољно ни истражен, а камоли конзервиран. Упркос зубу времена, зидине тврђаве упорно стоје као да су срасле са стенама 800 метара високог угашеног вулкана.

Управо под Звечаном је најављено велико уздизање нове српске државе 1091. кад је велики жупан Вукан 1091. под тврдим градом поразио империјалне трупе из Константинопоља које су га опседале, а затим са својом војском стигао до Македоније. Средњовековни записи кажу да је Стефан Немања 1170. године, после молитве за успешан исход битке у цркви Светог Ђорђа, чији се темељи и данас виде, кренуо из Звечана у поход којим је потиснуо Византинце све до Шар-планине. Све време владавине Немањића у Звечану се налази један од њихових краљевских дворова. Данас, након много векова, тврђава је и даље упориште и симбол опстанка Срба у јужној српској покрајини Косово и Метохија, упркос свему.

Звечан (Фото: Википедија)