Сусрет Орбан, Цвијановићева и Додик у Будимпешти

Будимпешта – Жељка Цвијановић, члан Председништва Босне и Херцеговине, и Милорад Додик председник Републикe Српскe, састали су се у данас у Будимпешти са мађарским премијером, Виктором Орбаном.

Додик је раније рекао да je Орбана упознаo о актуелној политичкој ситуацији и начину на који Немци делују у БиХ, а речи је било и о наставку програма подршке мађарске Владе пољопривредницима у Српској, као и о могућој сарадњу у областима енергетике, дрвне индустрије, наменске индустрије и другим важним областима.

Орбан и Додик састали су се ове године у јулу у Бања Луци, а пре тога у октобру прошле године у главном граду Мађарске.

Цвијановићева је истакла да Мађарска има разумевање за све што се дешава у БиХ, те изразила очекивање да долазе нови искораци у области инфраструктуре и пољопривреде.

„Мађарска је препознала Републику Српску као место за улагање. Увек је важно да у оквиру ЕУ имате људе који могу да разумети прилике и неприлике у оквиру БиХ“, рекла је Цвијановићева за РТРС.

Додик је рекао да је договорено формирање заједничког савета за праћење заједничких пројеката Републике Српске и Мађарске, и да ће тај савет свака три месеца бити обавештен о развоју ранијих договора.