Сусрети који нас зближавају

Гардоњ, 29. јул 2021. – Спорт повезује, а не раздваја – нагласио је државни секретар за народносна, цивилна и верска питања при Уреду премијера Мађарске Миклош Шолтес, приликом његове посете Гардоњу, преносе мађарски медији.Током ове недеље у Гардоњу , месту на језеру Веленце које је после Балатона и језера Тиса треће по величини у Мађарској, бораве млади спортисти из Војводине.

На позив Самоуправе Срба у Мађарској њих 25 деце и омладинаца учествују у једриличарском кампу који се одржава по други пут. Две трећине присутних младих људи су Мађари који живе у Суботици са околином, али и српска деца из Новог Сада и Београда. Мађарска влада је за одржавање овог једриличарског кампа издвојила 2.5 милиона форинти што је око 7000 евра. Фото: МТИ

Миклош Шолтес је назвао огромним подухватом заједнички рад са Самоуправом Срба у Мађарској који се остварује на пољу српског школства у Мађарској, културних организација и цркава, а нарочито у случају овог кампа.

Млади спортисти дан започињу једносатним кондиционим тренингом у раним јутарњим сатима, затим следе двоипочасовни тренинзи током дана, а за време слободног времена на располагању су им и разне занимљивости. Њих су заједно са државним секретаром Шолтесом посетили и Љубомир Алексов, српски представник у Парламенту Мађарске и Вера Пејић Сутор, председница Самоуправе Срба у Мађарској.

„Овакви сусрети нас зближавају, без обзира на наше различитост. Узајамно упознавање доноси нова пријатељства, разумевање и толеранцију. На тај начин стасавају нове генерације младих Срба и Мађара којима је сасвим природно да негују добросуседске односе и заједнички живот у овој регији делећи исту судбину. Српска заједница у Мађарској ће и надаље наставити да подржава оваке и сличне пројекте“ , рекао је Љубомир Алексов, српски представник у парламенту Мађарске.

Према Шолтесовим речима велику улогу игра васпитање деце која треба да негују разноликост живота у Карпатском басену где живи више националности, а томе посебно доприносе овакви кампови и друштвени програми.