Тушвањош – јединствена радионица мађарства

Будимпешта, 19. јули 2022. – После двогодишње паузе, због коронавируса, вечерас незванично, а сутра се и званично у румунском бањском летовалишту Тушнадфирде (Баиле Тушнад) отвара 31. летњи отворени универзитет и ђачки табор Балвањош, у јавности познатији као „Тушвањош“, на којем ће, као и ранијих година, учествовати и мађарски премијер Виктор Орбан.

Овогодишњи мото петодневне манифестације у срцу Ердеља (Трансилванија) је „Постоји нешто што је вечно“, алудирајући на сам живот и постојање мађарске нације, а организатори, тамошњи Мађарски омладински савет и будимпештанска Фодација Про миноритате (за мањине), поставили су 27 тематских шатора у којима ће наступити више од 400 политичара, уметника, спортиста и других јавних личности.

Очекује се долазак више од 60.000 гостију из земље и иностранства, пре свега Мађарске, било на панел разговоре, концерте, уметничке радионице или само на дружење са сународницима.

Са отвореног универзитета и фестивала у Тушнадфирдеу (Фото: Мађар хирлап)

Овога пута су најављене четири основне теме: рат у Украјини и његове последице, економска криза, бућност Европе и даљи развој мађарске националне политике, а наступ Орбана се очекује у суботу, претпоследњег дана смотре, за коју Жолт Немет, председник Спољнополитичког одбора мађарског парламента и један од оснивача, каже да представља „јединствену радионицу“ неговања мађарског јединства и жеље да се очува национална култура, традиција и идентитет на родној груди.  

Занимљиво је да је идеја о свемађарском дијалогу, решавању отворених питања са суседима и фестивалу у изразито мађарској средини у Румунији потекла од једног британског новинара, Дејвида Кампанејла дописника Би-Би-Сија из Будимпеште, коју су оберучке прихватили млади мађарски политичари са обе стране границе, међу којима је био и поменути Немет као члан и сада владајућег Фидеса.   Одлука је донета 1989, годину дана касније први пут реализована у Балвањошфирдеу, али је брзо прерасла капацитете тог малог места и преселила се у оближњи, знатно већи Тушнадфирде. Спајањем имена та два насеља дошло се до „Тушвањоша“, колоквијалног назива смотре, највеће те врсте у мађарском окружењу и дијаспори.   

За Варош РТВ пише Срђан Басић