Убедљива победа Српске напредне странке

Београд – Српска напредна странка (СНП) чији је председник Милош Вучевић прогласила је убедљиву победу на свим нивоима на ванредним парламентарним изборима одржаним у недељу у Србији. Листа под називом „Александар Вучић“ – Србија не сме да стане“ је, према саопштењу Републичке изборне комисије (РИК), издатом након прегледа резултата гласања са 7.808 од укупно 8.232 бирачка места, добила 46,92 одсто гласова за републички парламент, у Скупштини Војводине је још убедљивија (48,7), а већину има и у Скупштини Града Београда.

Свуда је на другом месту скуп странака под називом „Србија против насиља“ (СПН), али су њихови челници указали на низ наводних неправилности, посебно у Београду, најавили жалбе надлежним судовима и позвали грађане на протесте. Њихова примедба се, пре свега, односи на масовно довожење грађана Републике Српске у београдску „Арену“, где су „распоређивани за гласање на одређеним бирачким местима“. Републичко јавно тужилаштво је, међутим, саопштило да „није било кривичких дела везаних за изборе“.

Главни град Србије је и пре 17. децембра сматран јединим местом где опозиција може да победи, јер су ту и претходни избори априла прошле године били тесни, а прелиминарна рачуница говори да су напредњаци одвојили 48 од 110 одборничких фотеља, а са социјалистима, својим дугогодишњим партнерима, укупно 54, за два мање од минималне већине. СПН и коалиција НАДА, коју предводи нова Демократска странка Србије са др Милошем Јовановићем на челу, има неколико мандата мање, па је језичак на ваги, на опште изненађење, постала група грађана „Ми – глас из народа – др Бранимир Несторовић“. Уважени пулмолог, једно време члан Кризног штаба током короне, стекао је веома велику популарност противљујући се вакцинисању и другим заштитним мерама Министарства здравља, а сада је тај углед преточио у политичке поене. Несторовић је, међутим, одмах рекао да неће прићи ни једној страни, да не жели да тргује мандатима, што би, у некој пат позицији, могло да доведе до поновљених избора у Београду.

Ако је медицински стручњак наступио изнад свих очекивања, дотле су социјалисти доживели највећи разочарање. Социјалистичка партија Србије (СПС) је изашла пред бираче с паролом „Ивица Дачић премијер Србије“, а шест одсто гласова, упола мање него пре годину и по дана, навело је дугогодишњег лидера не само да одустане од таквић амбиција, већ да најави могућу оставку на челу странке. Веома су незадовољни и представници деснице у лику Милице Ђурђевић Стаменковски (Заветници) и Бошка Обрадовића (Двери), који су уочи изјашњавања говорили о двоцифреном резултату, а нису прешли ни цензус од три процента.

Резултати се, дакле још прикупљају, а РИК има обавезу да их саопшто 72 сата након затварања бирачких места. Право гласа је имало 6,5 милиона грађана, а према процени Цесида остварило га је око 59 одсто уписаних.

Жељу да гласају изразило је и нешто више од 32.000 наших људи у дијаспори, што је омогућено у 35 земаља на 81 локацији, а једно је било и у амбасади Србије у Будимпешти. Становницима на северу Косова и Метохија није било дозвољено да гласају у својим местима, па су то право могли да остваре у околним градовима у централној Србији.  

За Варош РТВ Срђан Басић