Уручена одликовања Крст вожда Стратимировића

Будимпешта – Данас су у Будимпешти после архијерејске Литургије у храму Светог Георгија Крстом вожда Ђорђа Стратимировића одликовани Митрополит будимпештански и мађарски Иларион Алфејев, отправник послова Амбасаде Републике Србије у Будимпешти Александар Лончаревић и протосинђел Варнава Кнежевић, секретар Епархије будимске. Одликовање им је додељено за самопрегорно служење Богу и Православној цркви као и за пожртвовано истрајавање на вредностима светосавске духовности и идејама свесрпског јединства а особито за значајан допринос на делу сведочења вредности и очувања Српске Војводине.

Варнава Кнежевић, Митрополит будимпештански и мађарски Иларион Алфејев, Епископ будимски Лукијан, А. Ђурђев (Фото: Епархија будимска)

Ово високо признање, које носи име по команданту српских војних снага за време револуције у Аустроугарској 1848. године уручио им је Александар Ђурђев,  председник Организационог одбора Центра за развој Шајкашке.

Светој Литургији као и додели одликовања која је уследила поред великог броја верника присуствовали су и Тигран Гарибиан, министар-саветник у Амбасади Руске Федерације у Будимпешти, као и изасланици племените породице Стратимировић и Центра за развој Шајкашке, ђакон Ненад М. Јовановић, проф др Владимир Јестровић, Далибор Шекуларац, из Министарства грађевинарства и саобраћаја, Данијел Кулачин, саветник министра и председник Центра за развој Шајкашке, Дејан Џакула, одговорни уредник магазина „Поредак“.

Опширније: Епархија будимска