Виктор Орбан по пети пут премијер Мађарске

Будимпешта, 16. мај 2022.- Председник Савеза демократске омладине (Фидес) Виктор Орбан данас је пети пут изабран за мађарског премијера, а четврти пут узастопно.

На чело мађарске владе први пут је дошао 1998, када је имао само 35 година, а потом је то поновио након парламентарних избора 2010, 2014, 2018. и 3. априла 2022. године.

Премијера формално бирају посланици парламента на предлог шефа државе. Сада већ бивши председник Мађарске Јанош Адер је то учинио пре две недеље, а његову очекивану иницијативу данас су подржала 133 посланика владајуће коалиције, Фидеса и Хришћанско-демократске народне партије, што је било знатно више од потребне натполовичне већине у здању са 199 места. Против је гласало 27 опозиционих посланика, док уздржаних није било.

У посткомунистичкој ери (од 1990) на челу мађарске владе били су и Јожеф Антал, Петер Борош, Ђула Хорн, Петер Међеши, Ференц Ђурчањ и Гордон Бајнаи, али нико ни приближно тако дуго као Орбан, а и у европским сразмерама лидерство једног човека је задивљујуће.

Виктор Орбан излаже програм владе  (Форо: Мађар Хирлап)

Нови-стари премијер је након гласања положио заклетву, а потом у 50-оминутном говору изнео задатке владе у наредном циклусу. Орбан се најпре захвалио посланицима на подршци, али још више бирачима који су му омогућили још једну историјску, двотрећинску победу.

„Догађаји од 2020. показују да је Европа ступила у опасну еру. Ова деценија је пуна опасности, несигурности и ратних сукоба. Рат и политика санкција изазивају енергетску кризу, а америчко повећање референтних камата је довело до инфлације. Све то, пак, води ка привредном паду, пандемија може да се врати, а повећан је и ризик од миграција“, истакао је Орбан.

Према његовим речима на Западу се примећују и „самоубилачки таласи“, чија суштина је намера да се мигрантима замени мањак хришчанске деце. Грешка је што Брисел, према његовом мишљењу, настоји и да створи „нову империју“, односно уместо „Европе суверених земаља и нација, гради Сједињене Европске Државе“.

Орбан је поновио да Мађарска жели да остане у Европској унији, али у једној измењеној, у којој се суверенитет чланица и хришћански поглед на свет неће доводити у питање.

„Руско-украјински рат није смео да се догоди, а Европа сада нима никаква средства да га заустави. У одсуству правих решења континентални руководиоци мисле да ће санкцијама бацити Русију на колена, а ја се не сећам да је у историји таква политика била успешна, штавише страдали су они који су је увели. Ми те санкције нећемо спречавати, али само док није угрожена енергетска безбедност Мађарске“, рекао је Орбан.  

Поновни премијер се већ определио за најближе сараднике, а у новој влади половина су стари министри, међу којима и Петер Сијарто (спољна трговина и дипломатија), Шандор Пинтер (МУП), Јудит Варга (правосуђе), Михаљ Варга (финансије), Гергељ Гуљаш (Министарско председништво) …

Орбан је рођен 31. маја 1963. године у Секешфехервару, правник је по заниамњу, а од 1986. је у браку са Аником Леваи, а којом има петоро деце: четири кћерке (Рахел, Шара, Роза и Флора) и сина (Гашпар).

За Варош РТВ пише Срђан Басић