За војвођанске Мађаре 342 милиона евра

Суботица, 23. децембар 2021. – Мађарска влада је у протеклих шест година сународницима у Војводини одобрила близу 342 милиона евра неповатне помоћи, што је подстакло развоју њиховних пословних подухвата и допринело опстанку на родној груди.

То су, на заједничкој конференцији за новинаре, истакли заменик министра у Министарству спољне трговине и дипломатије Мађарске Левенте Мађар и председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор сумирајући реализацију пројеката финансираних из Будимпеште од 2016. до сада.

пастор, мађари у војводиниЛевенте Мађар, Иштван Пастор (Фото: Диновизија)

„Сада, на крају шесте године, можемо да кажемо да је подухват који смо себи поставили за циљ био успешан. Остварили смо такав корак у животу заједнице војвођанских Мађара који за њих представља један квалитетно нови свет. Никада раније ова заједница није била овако организовава, овако јака и толико способна да оствари своје интересе уз толико самопоуздања као сада. Животни стандард и остварење планова ове заједнице не зависи од Будимпеште и Београда, већ од стваралачке моћи њених припадника, од њиховог избора да остану ту где су рођени, од жеље да овде у Војводини успеју и створе лепу мађарску будућност. Са таквим оптимизмом гледам на следећу и оне наредне године, серију успеха која је за нама моћи ћемо да поновимо“, изјавио је, како преноси портал  „Војводина данас“ , Левенте Мађар и додао да је овај процес допринео и развоју све бољих билатералних односа Србије и Мађарске.  

Према његовим речима све више мађарских привредника види Србију као погодно место за улагања, а влада им је као подстицај у том послу доделила 53 милијарде форинти, од чега је близу 80 одсто отишло у Војводину.

Иштван Пастор, који је уједно и председник Скупштине Војводине, детаљно је описао куда су прослеђена поменута 342 милиона евра, одосно 40 милијарди динара. Расписана су укупно 54 конкурса у 10 кругова, стигло је 16.158 захтева, од којих је 14.169 позивитно оцељено. Тим средствима је купљено, поред осталог, 5.376 хектара ораница, 1.110 породица је стекло дом, покренуто је 667 малих предузећа, а помоћ је добило и више од 2.000 предузетника.

За Варош РТВ пише Срђан Басић