Завршен Видовдански сабор дијаспоре

Београд – Видовдански сабор дијаспоре, највећи скуп представника нашег народа из целог света, на коме је учествовало више од 250 делегата, успешно је данас завршен у Дому Народне скупштине усвајањем закључака и смерница за будући рад на јачању веза матице и расејања.

Учесници Сабора су јасно осудили терор који режим Аљбина Куртија спроводи над српским народом на Косову и Метохији, али су и једногласно подржали све активности председника Републике Александра Вучића и Владе Србије на одбрани српског народа и српских виталних интереса на нашем Косову и Метохији.

Дом Народне скупштине Србије, Фото: Раде Беговић

Министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић, који је организовао овај скуп, истакао је да колико држава Србија придаје важност овом Сабору довољно говори чињеница да су обратили и Сабор подржали изасланик председника Републике, председник Народне скупштине, председница Владе Републике Србије, потпредседник Владе и министар спољних послова, као и изасланик патријарха српског.

Дискусије које смо имали на панелима говоре какав значај држава Србија даје укупним односима и сарадњи са дијаспором, као и жељи да се већина вас врати у своју матицу сада кад је политичка и економска ситуација у нашој земљи много боља него у деценијама које су иза нас, истакао је министар Милићевић.

Делегацију Самоуправе Срба у Мађарској представљали су Љубомир Алексов, српски представник у Парламенту Мађарске, Игор Рус, потпредседник ССМ, Пера Ластић, директор Српског института и Милан Ђурић, члан Скупштине ССМ и председник Удружења Круг.

Љ. Алексов, Ђ. Милићевић, И. Рус, П. Ластић

Првог дана на панелу који је био посвећен сарадњи Србије и дијаспоре у области привреде говорио је Игор Рус, док су за панел о култури, идентитету и образовању многи остали без могућности да се јавно обрате, јер интересовање је било велико, а времена мало. Тако да су изостали и представници Самоуправе Срба у Мађарској Љубомир Алексов, Пера Ластић и Милан Ђурић, делегација Самоуправе Срба у Мађарској. На самом отварању Видовданског сабора присуствовали су и др Јованка Ластић, директорица СОЦ “Никола Тесла”, Милица Немењи, Кристифор Брцан и Митар Мирко Кркељић.

М.Ђурић, Ђ. Милићевић. С. Матић

Сви говорници су истакли значај и потребу да у следећој влади Србије дијаспора добије свој ресор, да наши људи из расејања имају своју кућу у Београду чија ће им врата увек бити отворена и у којој ће увек моћи да добију помоћ која им је потребна.

Кад је реч о привредној сарадњи, и председник Привредне коморе Србије, и сви учесници у панелу су јасно ставили до знања жељу како државе тако и свих наших привредника из дијаспоре да свој бизнис, своје знање и капитал, преселе или доведу у матицу. То је у обостраном интересу свих нас, али и целог нашег народа. Привредници из дијаспоре могу да допринесу економском развоју Србије кроз улагања и запошљавања наших људи, али и да истовремено остваре свој профит.

Радна група која ће бити формирана одмах после Сабора узеће у обзир све сугестије и идеје представника дијаспоре како би утврдила дугорочну стратегију и нацрт новог закона кроз који бисмо дали повољнији положај нашој дијапсори кад улаже у Србију.

-Када је реч о образовању, наше министарство, као и министарство просвете, али и ја лично док сам на месту вд. министра просвете, учинићемо све да свуда где има довољан број ученика отворимо оделења допунске наставе на српском језику – истакао је министар који је похвалио све учитеље, наставнике и координаторе на великом доприносу како за образовање наше деце тако и за рад на повећању броја ученика у допунској настави на српском језику.

Ђорђе Милићевић, министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Фото: Раде Беговић

-Такође, радимо на томе да имамо један сублимиран уџбеник историје за целокупну нашу популацију у земљи, региону и дијаспори. Да Срби у Србији, Републици Српској, али и широм региона и расејања уче исту историју – поручио је министар.

Видовдански сабор био је прилика да се сви учесници међусобно повежу без обзира у којој земљи живе.

-Поносан сам да сте јасно послали поруку да без обзира где живели и радили и који пасош носили, ваша држава је Србија. А ја вам обећавам – ваша држава ће увек бити уз вас – закључио је министар Ђорђе Милићевић.