На данашњи дан

1939. – Изашао је први број култног југословенског и српског листа „Политикин забавник“. Испрва је излазио у облику дневних новина, двапут недељно. Први број је распродат за три дана у 120.000 примерака.  Имао је дванаест страница штампаних црно-бело, при чему су четири од њих одштампане са додатком црвене боје и њених тонова.

Прву редакцију часописа сачињавали су новинари Политике, на челу са Владиславом Рибникаром. Садржај Забавника био је добро одређен између стрипова и текстова, попут романа, прича и занимљивости. У првом издању Забавника, изашао је први домаћи стрип, Баш Челик од Ђорђа Лобачева. Наравно, ту су били Дизнијеви стрипови, стрип о Попају и стрип Али Баба.

За разлику од других часописа забавног карактера, Забавник је има текстуалних делова, укрштене речи, романе, Риплијеву рубрику Веровали или не! и разне научне и спортске репортаже. Био је и велики број кратких, интересантних и научних текстова. Осим тога, имао је тада ексклузивно право на популарне, стрипове Волта Дизнија.

 После рата, због комунистичког режима, магазин је једно време био забрањен због стрипова, али је поново почео да излази 1952. Часопис је добио свој формат који има данас 1968. Овај ћирилични часопис и данас садржи текстове у којима уживају сви „Од 7 до 107“ али сада излази на финијем папиру, повећаном броју страна и комплетно у боји, што никада пре није био случај.

Фотографија: https://www.telegraf.rs/