На данашњи дан

1958. – Умро је Тома Росандић, српски вајар и академик, професор Уметничке школе у Београду, један од оснивача и први ректор Академије ликовних уметности у Београду. Једно од његових најпознатијих дела је бронзана скулптура, која је 1939. године постављена испред тадашње Скупштине, Играли се коњи врани и скулптура Рањени борац на Малом Калемегдану.

Тома Росандић се родио у Сплиту као Tomaso Vincenzо и одрастао је породици где му је отац био каменорезац и зидар. Отуд његово рано излагање раду с каменом. По завршетку основне школе, и по смрти оца, постаје шегрт у једној од клесарских радионица сплитских мајстора. Ту упознаје и Ивана Мештровића, са којим ће касније развити пријатељство и професионалну сарадњу. Вајарске вештине је стекао боравећи у Италији (Рим, Фиренца, Венеција), а потом са Мештровићем у Беч. Пред Први сјетски рад се настанио у Београду. Када је избио рат, био је приморан да емигрира у Лондон, где је излагао у Грифтон галерији, а касније у Брајтону, Женеви, Паризу и Единбургу. Након Првог светског рата, враћа се у Београд 1921. и иза себе има низ изложби (Беч 1909, Рим 1911, Лондон 1917, Париз 1919).

У Београду је боравио од 1929. године до 1955. године, и кратко пред смрт се вратио у Сплит. Кућу у Београду је поклонио као легат граду и у њој се налази музеј који је отворен 1963. године. У њему се у аутонтичном амбијенту чувају његова најпознатија дела (Ecce Homo, Младост, Аутопортрет, Уморни борац), као и скулптуре (Распеће, Ускрснуће, Арханђел Михаило) и предмети примењене уметности, као и Маузолеј Петриновић на Брачу, грађено од 1924. до 1927. године Росандићево уметничко дело обухватало је фигуре, бисте, рељефе, монументалне композиције и споменике, како профаног тако и религиозног карактера, као и предмете примењене уметности. Скулптуре је израђивао у камену, дрвету, бакру, сребру и бронзи. Доста његових дела се налази у музејима у Лондону, Венецији, Фиренци, Котору и другим градовима. Поред најпознатијих радова, истичу се и Свирач на харфи, Портрет бискупа Ућелинија и Аутопортрет. Сматра се да је Росандић био једна од водећих стваралачких личности у развоју српске скулптуре XX века.

Фотографија:  Wikipedia / Зоран Цветковић