На данашњи дан

1898. – Рођен је Драгиша Мишовић, велики српски хуманиста и лекар, по ком Клиничко-болнички центар Дедиње у Београду носи име. Са само 17 година, током Првог светског рата, 1915. године, пробио се преко Албаније, преживевши муке „Албанске голготе“. Тако је доспео у Француску, у Ницу. Наредне године, 1916, тамо се оснива српска гимназија на којој следеће године матурира с изузетним успехом, како други ученик у рангу од њих 600. У Француској остаје и да студира. У Безансону 1918. уписује Медицински факултет, а годину дана касније прелази на Медицински факултет у Нансију, где остаје до јула 1920. године.

Тада јасно долазе до изражаја његови комунистички афинитети. Зато постаје активан члан Удружења студената социјалиста револуционара Југославије, основаног 1918,и председник Удружења „Кларите“. Због комунистичког опредељења, укинута му је стипендија, тако да је постао доктор медицине 1925. године на Карловом универзитету у Прагу.

 Јануара 1926, нострификовао је своју диплому на Медицинском факултету у Београду, и добио звање лекара. У Београду је завршио лекарски стаж и вратио се у родни Чачак. Међутим, због својих политичких опредељења није могао да ради у државној болници. Отворено се борио против диктатуре краља Александра Карађорђевића и због тога често био прогањан.

Због тога што није могао да се запосли у државним болницама отворио је приватну ординацију у Чачку. Пошто је због туберкулозе био крхог здравља, вратио се у родно село, Кулиновце, и наставио да приватно лечи људе. Важио је као велики хуманитарац, који је често бесплатно лечио друге и сиромашнима плаћао лекове.

Због свог политичког рада, Драгиша Мишовић долази у сукоб са законом. Тако је на крају осуђен на затвор „Главњача“ у Београду. Међутим, на путу до затвора десила се саобраћајна несрећа у којој је Мишовић настрадао и два дана након тога преминуо у болници. Колико је овај народни лекар био омиљен међу људима показује то да је на његовој сахрани било преко 15 000 људи.

Поред куће у којој је некада живео и радио саграђен је Спомен дом у ком се налази меморијална соба са фотографијама и новинским текстовима о њему.

Фотографија: https://www.danas.rs/