На данашњи дан

2013. – Преминула је Милица Лучић Чавић, ТВ-лице, бивша телевизијска новинарка, шефица београдског бироа Радио Слободна Европа. Писала је за преко 28 часописа и радио станица у бившој Југославији. Године 1990, Cambridge Who’s Who ју је уврстио на листу врхунских професионалаца у њеној професији. Објављивала је коментаре, уређивала и водила Београдску хронику, Дневник III, Пороту, Питајте СИВ. Снимала репортаже и емисије о многим земљама.

Пошто је била за независно новинарство и учествовала у свим протестима и демонстрацијама против рата и режима Слободана Милошевића, роглашена је неподобном. Тако ју је Војислав Шешељ уврстио међу 20 издајника и лоших Срба на Радију и Телевизији Београд. На принудном одмору је била од јануара 1991. године. Због неслагања с тадашњим изгледом и садржајем медија, добила је отказ на РТВ Београд, где је радила од 1967.

Од тада се активно бави антиратним активностима тако да је до септембра 1995, била председник Центра за антиратну акцију.Од маја 2000. до јануара 2002. године била је шеф београдског дописништва Радија Слободна Европа. Од фебруара 2002. до фебруара 2004. године, председница Независног удружења новинара Србије. За дугу и часну биографију новинара прошле седмице додељено јој је признање ‘Витез позива“,

Важила је као објективан новинар, веран својим ставовима и по цену посла. Једном приликом је рекла, који период је за њу био процват новинарства: “У време од Титове смрти до појаве Милошевића у јавним медијима је на политичкој сцени било златно доба београдске телевизије. Тада се развијало истраживачко новинарство, ауторски дневници, могли сте масу ствари слободно да кажете.“ Остаће упамћена као један од најбољих и најупорних бораца за своју професију, непоколебљива и доследна својим принципима. Једноставно, била је новинарка којој се могло веровати.

Фотографија: https://www.slobodnaevropa.org/