На данашњи дан

Новости.рс – Сајам аутомобила

1938. – У Београду је свечано затворен први Међународни сајам аутомобила. Тиме се Београд нашао у рангу најозбиљнијих градова у окружењу, када је реч о таквим сајмовима. Тај први салон аутомобила на нашим просторима отворен је 5. марта, а одржан је под покровитељством престолонаследника Петра Другог Карађорђевића. Салон је отворио тадашњи министар трговине Милан Врбанић. У то време су велике аутомобилске салоне у Паризу и Берлину отварали лично председник Француске и фирер немачког Рајха. Из тога се јасно види колику су пажњу лидери предратне Европе давали развоју ауто-индустрије.

Београдска штампа је веома велики значај придавала том догађају, изражавајући наду да ће аутомобилизам у нашим крајевима „у најскорије време бити знатно унапређен“. Те године је у Београду било 3 089 аутомобила. На том аутомобилском салону у Београду било је изложено 375 возила, а салон је посетило око 40 000 људи. Југославија је у том тренутку располагала са свега 12 000 аутомобила, и то већином неисправних, а према проценама Милана Стојадиновића, председника сајма, потребе ондашње државе биле су око 150 000 аутомобила.

На сајму су излагала сва водећа имена светског аутомобилизма: Мерцедес, Ланчиа, Фиат, Бјуик и други. У ери пред избијање Великог рата, Београд је био место сусрета америчког капитализма, италијанског фашизма, а нацисти су своје павиљоне приказали док их наткриљује Хитлеров орао раширених крила.

О важности једног таквог Салона аутомобила говори и посета краљевске породице. Престолонаследник Петар је са мајком Маријом обишао све штандове и експонате, дивећи се развоју аутомобилизма. Београђани су без даха гледали експонате захуктане индустрије, заборавивши да је први аутомобил у њихов град ушао пре само 35 година – 1903. године.

Према последњим званичним подацима из 2018, број аутомобила у Београду је те године био 568 305, а у целој Србији 1 999 753.

Фотографија: Први аутомобил у Краљевини Србији – Неселсдорф (данас Татра); Аутор: Gwafton – Сопствено дело, CC BY-SA 3.0