На данашњи дан

2002. – Преминуо је Данило Бата Стојковић, један од великана српске позоришне и филмске уметности. Остварио је велики број улога у позоришту и на филму. Најпознатије су му улоге у култним филмовима: „Ко то тамо пева“, „Маратонци трче почасни круг“ и „Балкански шпијун“.

Рођени Београђанин, одрастао је у породици предратног велетрговца. На Факултет драмских уметности у Београду га је примио Томислав Танхофер, а дипломирао је 1959. код Јосипа Кулунџића.  Позоришну каријеру је започео у Југословенском драмском позоришту и Атељеу 212, али је најчешће глумио у „Звездара театру”, где га је публика обожавала. Данашња Велика сцена  носи његово име, и на њој је Бата одиграо више од хиљаду представа.

Каријеру на филму је започео филмом „Издајник“ (1964) и убрзо постао један од најомиљенијих ликова југословенске и српске кинематографије. Посебно се истицао улогама које је Душан Ковачевић писао за њега. Најпознатије филмове, који и данас представљају врхунац домаће кинематографије, Стојковић је остварио у филмовима Слободана Шијана, а по сценарију Душана Ковачевића. Пробој у филмском свету је остварио улогом у филму „Ко то тамо пева“. У питању је комедија која је доживела велики критички и комерцијални успех и освојила две награде на филмском фестивалу у Монтреалу. Уследила је значајна улога у „Маратонцима“, сатиричном филму који и данас засмејава млађе генерације. Једна од низа сјајних улога била је и у филму Горана Паскаљевића „Варљиво лето ’68“. Међутим, по мишљењу многих стручњака, његова најбриљантина улога је у филму „Балкански шпијун“, у режији Божидара Николића и Душана Ковачевића. У овом филму је глумио Илију Чворовића, притајеног стаљинисту који је због своје идеологије провео многе године у затвору. Због тога болује од параноје и види шпијуне свуда око себе.

Публика је Бату посебно волела јер је био тумач трагике свакодневног, малог човека. Маестрално је представио трагику изманипулисаних људи. Међу колегама је остао упамћен по томе што је све своје улоге градио темељно и стрпљиво, са пуно важних детаља. Увек се посебно спремао за своје улоге, иако их је можда одиграо и на стотине пута. Данило Бата Стојковић иза себе има 70 филмских улога, више од 80 позоришних и око 50 ликова у ТВ драмама и серијама. Многе од њих ушле су у антологију и историју југословенске и српске кинематографије и позоришта. Добитник је 20 престижних награда за свој рад и дело, међу којима су Добричин прстен, Павле Вуисић, неколико Стеријих награда, неколико статуета Ђуран и Златне арене.

Фотографија: https://www.imdb.com/