На данашњи дан

1912. – У Печују (тадашњој Аустро-Угарској) рођен је Андреја Прегер, југословенски и српски пијаниста и дирегент, професор на музичким академијама у Београду и Новом Саду и доктор правних наука. Клавир је почео да учи још у родном граду, а потом је студије завршио код чувеног педагога Макса Пауела. Упоредо је студирао право, и 1936, докторирао у Лајпцигу.

Током Другог светског рата био је оснивач партизанског „Казалишта народног ослобођења“ у Загребу. После рата преселио се у Београд, и ту се и настанио. Основао је Удружење музичких уметника Србије и био први послератни диригент Хора „Браћа Барух“. У послератном периоду постаје један од најважнијих музичких стваралаца тадашње државе. Сарађивао је с великим бројем најпознатијих уметника који су долазили и свирали у Југославији: Андреа Наваре, Хенрика Шеринга, Жан-Пјера Рампала, Леонида Когана и многих других.

Наступао је широм бивше Југославије и у 17 земаља Европе, а имао је и пет великих турнеја у САД и Канади. Извео је 17 клавирских концерата с оркестром, а свирао је и за радио и дискографске куће. Био је оснивач и члан Београдског трија, у коме је са виолинистом Александром Павловићем и челистом Виктором Јаковчићем свирао 20 година. Свој први концерт је одсвирао са 13 година, а последњи са 99, на свој рођендан. Носилац је многих важних награда, као што су Октобарска награда града Београда 1964, Плакета УУБ, Златни микрофон ТТБ, Орден Републике са сребрним венцем 1972, Орден рада са црвеном заставом, Орден заслуга за народ са златном звездом 1989. Преминуо је у децембру 2015, у 104. години живота.

Фотографија: Википедија