На данашњи дан

1936. – У селу Драготиња код Приједора у Босни и Херцеговини, рођен је Бранко Миљуш, српски сликар и графичар, редовни професор на Факултету ликовних уметности у Београду, Академији лепих уметности у Београду, Академији уметности у Бања Луци и гостујући професор на неколико факултета у Србији.

Дипломирао је на сликарском одсеку на Академији ликовних уметности у Београду 1958. године, у класи професора Недељка Гвозденовица. Затим је завршио магистарске студије графике 1961. године, код професора Бошка Карановића. Након тога је специјализирао графику у атељеу Џонија Фридландера у Паризу. Поред сликарства и графике, бавио се мозаиком, витражом, илустрацијом и графичким дизајном. Такође је био и уважени педагог и професор на неколико факултета.

Био је члан УЛУС-а (од 1959. године), Ладе и Интернационалног удружења „Kunstlerhaus“ ликовних уметника Беча (од 1999. године), као и Ротари Клуба Београд. Ротари клуб је 2005. године организовао прославу 50 година његовог уметничког рада, снимивши поводом тог јубилеја филм о његовом стваралаштву (Пред Белином).

Присутан у ликовном животу, од 1955. године до 2012. године, излагао је на 70 самосталних изложби у Србији и иностранству као и на више од 360 групних изложби у Београду, градовима бивше Југославије, Европе и Америке.

Бранко Миљуш је добитник 22 престижне награде, међу којима награде на првом Октобарском салону, „Политикине“ награде, награде на међународној изложби „Bianco e nero“ у Лугану. Освојио је и Велики печат Галерије „Графички колектив“, прву награду за сликарство на изложби „Екс темпоре“ у Пирану и награду „Питер Лудвиг“ у Бечу. Миљуш је добитник и награде за животно дело Златни беочуг и Седмојулске награде ондашње Социјалистичке Републике Србије. Преминуо је у Београду 29. фебруара 2012. године.

Фотографија: https://www.blic.rs/