На данашњи дан

2008. – Умро је Рајко Митић, југословенски фудбалер и први капитен „Црвене звезде“. За Југославију је одиграо 59 утакмица и постигао 32 гола. Своју јуниорску каријеру је започео у Београдском спортском клубу. Након Другог светоског рата, постављен је за капитена најтрофејнијег српског клуба, од самог његовог оснивања 4. марта 1945.

За „Звезду“, у којој се прославио и стекао статус прве Звездине звезде, одиграо је на позицији десне „полутке“ 572 утакмице и постигао 262 гола. Престао је да активно игра 29. септембра 1957. у утакмици против Румуније (1:1) у Букурешту. Имао је 35 година и 23 дана. Тиме је један од играча који су најдуже остали на терену.

Кад је престао да игра, од 1960. до 1966, налазио се на челу стручног штаба Црвене звезде, као виши спортски тренер. Крајем 1966, постао је члан Комисије ФСЈ за састав репрезентације. Од 23. априла 1967. до 18. новембра 1970. био је селектор и саставио 34 југословенске репрезентације. Највећи успех постигао је у Купу нација 1968, на коме је Југославија освојила титулу вицешампиона Европе. Касније се потпуно посветио спортском новинарству и годинама је коментатор у листу „Темпо“, у коме је, иако пензионисан 1983, и даље био активан.

Рајко Митић је велики противник неспортске игре и некоректне борбе, и никад није повукао противника за дрес, нити му је подметнуо ногу. Фудбалски терен за њега никад није представљао надметање у снази, већ простор за игру и демонстрацију вештине. Једноставно, волео је фудбал преносећи љубав и фер-плеј на своје клупске и репрезентативне другове, на противнике али и навијаче. Био је поштован и непоновљив због изузетних људских и спортских врлина.

Фотографија: https://mondo.rs/