На данашњи дан

1981. – Снимљена је прва епизода серије „Музички тобоган“ Радио-телевизије Нови Сад, која је емитована осамнаест година и представља рекордну серију по гледаности и популарности на нашем телевизијском програму. Пошто није било простора у Новом Саду, снимање емисије је започето у Пионирском граду, на Кошутњаку у Београду, под уредништвом Мирослава Настасијевића. Сценариста и водитељ је Миња Субота, а музички уредник и диригент, Јован Адамов.

Пре него што је дошло до идеје за реализацију серијала „Музички тобоган“, сценариста Миња Субота је сарађивао са многобројним песницима попут: Пере Зубца, Љубивоја Ршумовића, Добрице Ерића и Моше Одаловића. Захваљујући тој серији наши најпознатији композитори компоновали су на стихове песника за децу преко сто педесет композиција, од којих су многе постале дечји евергрини, који се певају у вртићима и школама. Тако су настале песме: „Деца су украс света“ „Ишли смо у Африку“, „Слон лепотан Дондолан“, „Миш је добио грип“, „Вуче, вуче, бубо лења“, „Разболе се лисица“и многе друге.

Миња Субота је искористио своје искуство из ревијалних телевизијских програма и, као композитор у раду са децом, желео је да обједини свет музике, игре и поезије и поклони га најмлађима. Тако је настала не само музичко-такмичарска емисија већ један популаран забавно-едукативни програм у ком су уживали не само млађе већ и старије генерације. Овај серијал је помогао деци да упознају наше најистакнутије песнике и учинио да преко стотину песама интерпретирају наши најпопуларнији вокални солисти: Здравко Чолић,Оливер Драгојевић, Ђорђе Балашевић, Бајага и многи други.

Свака серија је имала девет једносатних емисија. У свакој емисији такмичиле су се по три основне школе. После првих шест емисија, издвајало се шест школа које су се такмичиле у две полуфиналне емисије. На крају су се три школе такмичиле у финалној емисији. У свакој емисији одрасли гости су били песник и један познати воклани солиста. Песник је био аутор стихова за »ХИТ ТОБОГАНА«, а солиста (или група) су били извођачи песме, која је специјално компонована за сваку емисију серије. Неке од такмичарских игара биле су: Музичка географија; Музичке асоцијације; Запамти па свирај; Музички крос; Музичке загонетке; Најбржи композитори-стихови; Три, два, један; Мали композитори; Тон по тон. Многи који су одрастали уз „Музички тобоган“ носталгично кажу да им је та емисија улепшала детињство и да су једва чекали недељна преподнева када је ишла ова емисија.

Фотографија: https://www.discogs.com/