На данашњи дан

1947. – Основан je „Југословенски аеротранспорт“ (ЈАТ), шеснаеста међу најстаријим авио-компанијама у Европи. Наследник је Друштва за ваздушни саобраћај „Аеропут“, који је основан 17. јуна 1927. године. Четвртог априла 1947, отворена је прва редовна линија ЈАТ-а када је ДЦ-3 полетео из Београда за Љубљану. Те прве године, ЈАТ је успоставио редовне летове и за Загреб, Титоград, Тирану, Сарајево, Задар, Букурешт, Варшаву и Праг. До краја те године, флота југословенског превозника обухвата је чак 11 авиона. Био је међу првим компанијама којима је IАТА 2005. године доделила IOSA сертификат за сигурност извршења саобраћаја.

За четири деценије, ЈАТ је превалио пут до једне од најуспешнијих авио-компанија у Европи и свету. У најбољој години пословања, 1987, ЈАТ је превезао 4 531 000 путника. Притом је остварио новчани прилив од 205 милиона америчких долара. Те године је компанија изнајмила четврти ДЦ-10 за дуголинијски саобраћај, а донета је одлука о куповини још једног таквог авиона (следећег маја ЈАТ је у својој флоти имао пет „десетки“). Југословенски аеротранспорт летео је на пет континената, повезујући својом мрежом Торонто, Чикаго и Њујорк са Сингапуром, Сиднејом, Мелбурном. Били су то златни дани ЈАТ-а.

Колико је компанија била велика и успешна, сведочи и податак да је од 10. до 29. новембра 1974. Боингом 707 организован лет око света (Београд-Бејрут-Бомбај-Сингапур-Токио-Хонолулу-Лос Анђелес-Њујорк-Лондон-Београд). Године 1971, ЈАТ је имао компјутерски систем обрачуна плата запослених, а 1978. компанија је увела аутоматски систем резервација. ЈАТ је први европски превозник који је средином осамдесетих добио у то време најмодерније авионе Боинг 737-300. То значи да их је имао пре Луфтханзе или КЛМ-а. Године 1984, ЈАТ је чак превозио својим „десеткама“ аутомобиле „Југо“ у САД. Након распада Југославије, уследили су тешки дани за ЈАТ. У августу 2003, ЈАТ је променио име у Јат Ервејз (JatAirways), а од 01. августа 2013. године национални авиопревозник носи име „Ер Србија“ („Air Serbia”).

Фотографија: https://www.avio-karte.biz