На данашњи дан

878. – Први пут се помиње словенска варијанта имена Београд (од старословенског Бѣлградъ и Бѣлиградъ). Београд је један од најстаријих градова у Европи. Прва насеља на његовој територији датирају из праисторијске Винче, 4 800 година пре нове ере. Сам град су основали Келти у 3. веку пре н. е, пре него што је постао римско насеље Сингидунум.

Словенско име Београд први пут се помиње у писаним документима 16. априла 878. године, када је папа Јован VIII упутио писмо бугарском кнезу Борису, у коме га обавештава да се Сергије евнух опозива са дужности Episcopatum Belogradensem (београдског епископа). Оригинал овог документа налази се у Ватиканском архиву, а тек деведесетих година 20. века постао је доступан и нашој јавности.

За више од две хиљаде година, колико поуздано постоји као градско насеље, Београд је носио многа имена: Singidūn(on) (келтски назив), Singidūnum (романизован), Alba Graeca (латинизован), Nandoralba\Nándorfehérvár\ Landorfehérvár (у средњовековној Мађарској), Veligradon (византијски назив), Castelbianco (италијански), Dar Ul Jihad\Дар Ул Џихад (османски назив „Кућа рата“), Prinz-Eugen-Stadt (нацистички назив).

Најстарији трагови Београда потичу још од 6. миленијума пре н. е., с Винчанском културом, једном од најважнијих праисторијских култура Европе. Уследили су освајања трачко-дачких племена, затим Келта, Римљана. Тек су око 520. године град населили Словени. Београд је био вечито поприште сукоба различитих култура и светова, и мењао је освајаче и изглед као мало који европски град.

Фотографија: Прво помињање словенског имена Београд; https://sr.wikipedia.org/