На данашњи дан

1887. – Рођена је Милица Јаковљевић (Мир – Јам), књижевница и ауторка најпополурнијих романа у Југославији између два светска рата. Детињство и младост провела је у Крагујевцу. Завршила је Вишу женску школу у Београду, где се школовала за учитељицу. Од 1906. до 1919. године радила је као сеоска учитељица. После Првог светског рата преселила се у Београд, где је започела новинарску каријеру, пишући за Београдске Новости, а потом и за Недељне Илустрације.

Уочи напада на Краљевину Југославију 1941. године, Удружење новинара Србије имало је 264 члана, међу којима је било свега 12 жена. Након Другог светског рата било их је само пет, међу њима и Милица Јаковљевић. У монографији о два века српског новинарства (1791-1991), међу сто најзначајнијих новинара уврштене су само три жене – Мага Магазиновић, Деса Глишић и Милица Јаковљевић. После рата је била најстарија новинарка и није могла да издржи превелики новинарски напор, па је избрисана из листе новинара. Нова власт ју је одбацила без званичног објашњења. „Рехабилитована” је тек 1972. постављањем представе „Рањени орао” по њеном роману на сцену Атељеа 212

Под псеудонимом Мир Јам објавила је више љубавних прича и романа, и важи за краљицу тог жанра на нашим просторима. Објавила је 9 романа, који су и данас популарни, а неки су и екранизовани, 4 збирке приповедака и 2 позоришна комада.

Фотографија: https://www.kurir.rs/