На данашњи дан

1967. – У Београду је отворена прва дискотека „Код Лазе Шећера“. У Европи су тада дискотеке имали само Париз, Лондон и Милано. Идеја да је добије и Београд потекла је од Саше Николића, који је студирао у Паризу. Дискотека је отворена у подруму Дома Јеврема Грујића, а за добар штимунг и друштво ове сензације београдског културног живота био је задужен Лазар Шећеровић, директан потомак Јеврема Грујића.

Отварање приватног локала у то време било је немогуће, па је Николићев отац, који је радио на кошаркашком игралишту Црвена звезда, помогао и дискотека је регистрована као Друштвени клуб Кошаркашког клуба Црвена звезда. Није имала име, али је прозвана „Код Лазе Шећера”.

На отварању је био културни крем Београда – Мира Траиловић, Јован Ћирилов, Иван Табаковић, Душан Матић… У дискотеци су лансирани модни трендови и слушале су се најновије плоче снимљене у Лондону и Паризу. Дискотека је била сензација. Девојке су могле да долазе саме, да се забављају и играју, без мушке пратње. Кореограф и балерина, Локица Стефановић, ту је изводила свој чувени плес по ком се касније и прославила. Ту су се окупљали највећи београдски шмекери и долазиле најлепше девојке.

Дискотека је била центар ноћног живота и обавезна станица великих светских звезда попут Омара Шарифа, Маризе Беренсон, Пако Рабана, Кетрин Денев, Алена Делона и других, који су посећивали Београд. Међутим, ускоро је дискотека проглашена лошом по социјалистичку омладину и само годину дана након бурног живота, угашена на седници Врховног савета СФРЈ.

Фотографија: https://www.politika.rs/