На данашњи дан

1935. – У Београду је рођена Зорана Лола Новаковић, српска и југословенска певачица, прва дама евергрина на овим просторима. Називали су је „Краљицом евергрина“, „Балканском дивом“, „Првом дамом домаће забавне музике“, „Уметницом над уметницима“. Била је веома популарна 60-их и 70-их година 20. века.

Пре него што је освојила срца домаће публике, Лола се успешно представила слушаоцима у многим европским градовима, попут Дрездена, Берлина, Базела, Прага и Варшаве. Певала је и у Будимпешти, где је мађарска дискографска кућа „Квалитон“ објавила њену плочу са песмама на енглеском и шпанском језику. После тога су потписали једногодишњи уговор са клубом „Мулен Руж“. Уследила је више-месечна турнеја по бројним јапанским градовима на коју је кренула 1963. године.

Лола је представљала Југославију на песми Евровизије 1962. и освојила чак 4. место с песмом Не пали светла у сумрак. Након тога је 1964. освојила награду у Риму на међународном фестивалу са песмом Улица четири фонтане. После тога освајала је срца и многе награде на домаћим фестивалима у Опатији, Београду, Загребу. Снимила је на десетине песама које су били хитови на овим просторима као што су: „Кап весеља“, „Једном у граду ко зна ком“, „Мустафа“, „Дуга топла ноћ“ и друге. Певала је и снимила плоче и на шпанском и на енглеском. Преминула је у Београду 2016. Иза ње је остало више од петсто тонских записа песама које је извела на фестивалима, радијским и телевизијским емисијама, те плочама којих је снимила више од педесет.

Лола Новаковић, југословенски евергрин