На данашњи дан

1778. – У Сомбору је основана ”Норма”, прва учитељска школа у Србији. Њен оснивач и први управитељ био је просветитељ, хуманиста, писац и преводилац, Аврам Мразовић, и у њој су организовани двогодишњи течајеви које су похађали српски учитељски кандидати (препаранди), углавном са подручја Бачке и Барање.

Школа је у Сомбору трајала пуне 33 године, тачније до 1811. године, где ће наредне године бити основана прва учитељска школа Препарандија. Српска учитељска школа – Препарандија основана је 15. новембра 1812. године у Сент Андреји код Будимпеште. Тамо је трајала четири године, а у јесен 1816. године пресељена је у Сомбор.

”Норма” је била прва институција у Србији која је у почетку била дворазредна, а ускоро и троразредна школа за  стручно оспособљавње српских учитеља и учитељица. Зграда Норме срушена је 1863. године, а на истом месту подигнута је нова велика зграда сомборске Препарандије. Сомбор има дугу традицију образовања, у њему је радила учитељска школа, Педагошка академија, Учитељски и на крају Педагошки факултет. 

Нека од најпознатијих имена која су похађала школе у Сомбору јесу књижевница Исидора Секулић, песник Јован Дучић, композитори Петар Коњовић и Јосиф Маринковић, као и многи други.

Фотографија: https://mapio.net/