На данашњи дан

1925. – У Београду је рођена Оливера Марковић, југословенска и српска глумица и певачица романски и шлагера. Завршила је Другу женску гимназију, а након тога уписала студије историје уметности на Филозофском факултету у Београду, на ком је апсолвирала. У међувремену, 1948. уписала је и Академију за позоришну уметност, на којој је дипломирала 1952. Љубав према театру показивала је у најранијем детињству да би за време окупације, са групом вршњака-гимназијалаца и студената, почела да спрема представе на Коларчевом универзитету и београдским становима. 

Остварила је разноврсне драмске ликове на бројним позоришним сценама широм некадашње Југославије, а њен опус броји више од сто улога. Добитница је многобројних позоришних награда, међу којима су Специјална награда на Данима комедије, Октобарска награду града Београда, плакете „Мата Милошевић“ и „Добрица Милутиновић“ и Добричин прстен. Награду Народног позоришта добила је два пута, за улоге Мајка Храброст (1972) и Клара („Леда“, 1978). Највеће признање које додељује Национални театар, Плакету, добила је 1988. године. 

Остварила је импозантан опус од 63 снимљена филма. Међу филмским наградама истичу се Сребрна и две Златне арене на Филмском фестивалу у Пули и „Славица“ за укупан допринос развоју филмске уметности.

Радо је снимала и за телевизију – 13 драма, 26 серија и више шоу-програма, а остварила је и педесетак улога у радио-драмама. Својим аутентичним улогама у свевременским стваралачким остварењима на нашим просторима оставила је трајан траг у југословенској кинематографији.

Фотографија: https://www.b92.net/kultura/